2020. április 25., szombat

DÉLELŐTT | 
Vigyázzatok!

Igehely: Mt 25:1-13; Kulcsige: Mt 25:13 „Vigyázzatok tehát, mert sem a napot, sem az órát nem tudjátok!”

Az Úr Jézus elmond egy példázatot a hallgatóságnak. Van tíz szűz, akik készülnek a vőlegény elébe. De a vőlegény késik. Nem akkor érkezik, amikor várják. A vőlegény késése miatt elalszanak. Éjfélkor felhangzik a kiáltás: Íme, a vőlegény, jöjjetek a fogadására! Eddig a pontig a szüzek között nem vevődik észre semmi különbség. Ugyanúgy vannak megnevezve: szüzek. Mindegyik elaludt a vőlegény késése miatt, aztán mindegyik felkelt, hogy kimenjen a vőlegény fogadására. Mindegyiknek volt lámpása. De amikor megjelent a vőlegény, kiderült, hogy van egy óriási különbség. Van öt, akinek van olaja (okos szüzek), és van öt, akinek nincs (balga szüzek).

Ma még képmutató módon meg lehet játszani a keresztyénséget. Lehet hívő név alatt élni, Isten népe közé járni, szokásaikat megtartani. Még emlegetni is az Ő nevét: „Uram, Uram!”, de amikor Jézus visszajön, minden nyilvánvalóvá lesz. Megtérés és újjászületés nélkül a Vőlegény nem fog megismerni.

Vigyázzatok! Nem tudjátok, mikor jön! Ezért már ma készen kell lenned. Tőle még ma megkaphatod – és csakis Tőle – azt, ami szükséges az üdvösségedhez.

Dimény Miklós

DÉLUTÁN | 

Vállald a szenvedést az evangéliumért

Igehely: 2Tim 1:8-9 „Ne szégyelld hát a mi Urunkról szóló bizonyságtételt, se engem, az ő foglyát, hanem szenvedj velem együtt az evangéliumért, Isten ereje által. Mert ő szabadított meg minket, és ő hívott el szent hívással, nem a mi cselekedeteink alapján, hanem saját végzése és kegyelme szerint, amelyet még az idők kezdete előtt Krisztus Jézusban adott nekünk.”

Jézus Krisztus szenvedett a bűnösöktől a mi bűneinkért. Az apostolokat és az első keresztyéneket üldözték, börtönbe vetették, sokszor meg is ölték őket. Az évszázadok során hol alábbhagyott, hol felerősödött a keresztyének üldözése. Ma sincs ez másképp. A világon a legüldözöttebb vallás a keresztyénség. Isten kegyelme minket egy olyan korszakban, és olyan földrészen helyezett el, amikor és ahol nem kell hitünk miatt szenvedni. Ennek ellenére van, aki szenved Krisztusért. A megtéretlen családtag igyekszik szenvedést okozni a megtért családtagnak. Az iskolában, a munkahelyen a hívő ki van téve társai gúnyolódásának, megvetésének, rossz vicceinek. Ha hiszel a Bibliában (a teremtéstörténetben, a csodákban), maradinak titulálnak. Ha komolyan veszed, amit a Biblia mond, és mindenben az ige szerint akarsz élni, még a gyülekezetben sem biztos, hogy megértenek.

Ennek ellenére ne szégyellj bizonyságot tenni Jézusról, és szenvedd el a bántalmazást érte! Lehet, azt mondod, hogy még meghalni is kész vagy Krisztusért. Ma ezt az Úr nem várja el. De vajon kész vagy-e élni Krisztusért?

Dimény Miklós

 Napi áhítat

Igehely: Róm 6:1–8; Kulcsige: Róm 6:6 „Hiszen tudjuk, hogy a mi óemberünk megfeszíttetett vele, hogy megerőtlenüljön a bűn hatalmában álló test, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek.”

Hála Istennek, hogy kijelentette ezeket a csodás igazságokat Pálon keresztül! Harcolunk, küzdünk az óemberünkkel, öldököljük, levetkőzzük, olykor mégiscsak kibújik vagy akár előtör belőlünk. „Vergődik az óember a kereszten.” – fogalmazta meg egy teológustársunk, amikor rosszat tapasztalt. Ez a lényeg! Isten célja, hogy megerőtlenüljön, érvényét veszítse, végső soron megsemmisüljön a régi életünk. Nekünk is célunk, hogy elszakadjunk a bűnben maradásnak (1.v.) még a gondolatától is; a bűnnek szolgálástól eljussunk a bűntől való megszabadulásig (7b.v.).