2019. március 5., kedd

DÉLELŐTT | 
Szőlőtermő szőlővessző

Igehely: Jn 15:1-8; Kulcsige: 15:2 „Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi, és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen.”

Az elmélkedés címe egy agrárszakember szőlészettel kapcsolatos cikke is lehetne. A tavaszi metszések szezonjában, hadd essék szó a Krisztust követő élet metszéséről a „gyümölcstermés” érdekében. Ez hitéletünk egy újabb kihívása! A metszés nem kellemes, de hasznos.

Mennyei Atyánk szakértő az életünk elhalt ágainak metszését illetően. A Tökéletes szőlőműves a metszést, a tisztogatást Önmaga dicsőségére és javunkra végzi. A cél, „hogy több gyümölcsöt teremjen” életünk. A szőlő, a gyümölcs az a jó, amit másokért tehetünk.

Bálint György kertészmérnök a metszés műveletét már tizenévesen elsajátította. „Bálint Gazda” néven vált ismerté a szakértelméért és szeretetéért. Ha valamit odaadással végzünk, az idővel meglátszik, mert eredménye, gyümölcse van. Ha az Úr Jézus tanítványai vagyunk, az is látszik. A körülöttünk élők nem vakok, a viselkedésünk és jó cselekedeteink elárulják, hogy Krisztusban élünk, mint szőlővesszők a szőlőtőben. Tartsd szem előtt a legfontosabbat: a gyümölcsöző élet Őbenne, Őtőle és Őáltala lehetséges. Járj ma nyitott szemmel, hogy jót cselekedhess, s örülj a gyümölcstermő hitéletnek!

János Levente

DÉLUTÁN | 

Dávid ősei

Igehely: Ruth 4:13-22

Isten mit mondott Dávidról? Talált az Úr „szíve szerint való embert” (1Sám 13:14). Ez az idézet az Újszövetségben kiegészül: „aki teljesíti minden akaratomat” (ApCsel 13:22) mondattal. Elmélkedj ezen! Mi tesz kedvessé Isten szemében? Az Úr megígérte Dávidnak, hogy: „a te házad és királyságod örökre megmarad, és trónod” (2Sám 7:16). Dávid fia, Jézus Krisztus lett ez az örökkévaló Király.

Az Úr gondoskodott két özvegy nőről, Naomiról és menyéről, Ruthról, de az isteni gondviselés túlmutat rajtuk és nehézségeiken. Boáz, a közeli rokon feleségül veszi Ruthot, szerelmük gyümölcse Obéd, Dávid király nagyapja. Obéd fia pedig Isai, Dávid apja. Ézsaiás próféta így szólt: „Vesszőszál hajt ki Isai törzsökéről, hajtás sarjad gyökereiről” (Ézs 11:1). Ki ez a vesszőszál, új hajtás? Az Úr Jézus, a világ Megváltója. Ők mind részesei lettek a Mindenható üdvtervének. Ne ábrándozz! Éld meg hittel, hűséggel életed minden napját és emlékezz, hogy akarata, tervei mind megvalósulnak. „A ti életetek el van rejtve a Krisztussal együtt az Istenben.” (Kol 3:3)

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.