2019. március 28., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Íme, kiment a magvető vetni

Igehely: Mk 4:1-20; Kulcsige: 4:3 „Halljátok! Íme, kiment a magvető vetni!”

Fotelben ülve csak álmodni lehet nagy termésről. Hogy eredményt érj el, ki kell lépned a kényelmi zónádból, és erőd, tudásod, képességeid maximális felhasználásával – a kudarcot is beleszámítva –, dolgoznod kell az álom megvalósulásán.

Megváltásunk nemcsak egy teológiai eszmefuttatás volt a mennyben. Isten Fia vállalta, hogy kilép a menny komfortjából, és azon kezd dolgozni világunkban, hogy legyenek emberek, akik szívükbe zárják és sokszorosan megtermik Isten szavát. Amikor elment, tanítványaira hagyta ezt a munkát. „Menjetek el, tegyetek tanítvánnyá minden népet” – ez Krisztus küldetése számunkra. Ez Isten országának az „álma”. Nem találhatunk ki jobbat. Nem elég csak a saját biztonságunkkal foglakoznunk. A komforthoz könnyen hozzánő a testünk és lelkünk, a munkához viszont áldozatot kell hoznunk, megsanyargatva önmagunkat.

Kész vagy-e elhagyni a kényelmes otthonod, gyülekezeti padod, hogy másokat szolgálj? Mi az akadály? Hárítsd el! Az örömhírt megosztók szereznek új tanítványokat Krisztus számára!

Györfi Elek Tóbiás

DÉLUTÁN | 

Az új ember

Igehely: Kol 3:9-10

Visszaemlékszem arra a kellemes érzésre, amikor a nyári hőségben, egy egész napi mezei munka után, izzadsággal átitatott, poros ruhámat levetettem, és mosakodás után tisztát vettem fel. Nem csak egy álom volt a tisztaság és a tiszta ruha, hanem a valóság.

Isten igéje ilyen határozott, valóságos változásról beszél, amikor egy ember megszabadul a régi természetétől, és átveszi az Isten által készített újat. Sok keresztyén csak vágyik rá, és úgy gondolja, hogy a jövőben fog csak bekövetkezni megújulása. Mások pedig testvéreiket tartják ebben az állapotban, hazudva nekik a valóságról.

Az ember nem egy ruhadarab, hanem nagyon bonyolult teremtmény. Egyórás mosással sem oldódnak fel több évtizedes istentelen szokásainak foltjai lelkéről. De Krisztusba vetett bizalmával országot váltott, új szövetségre lépett Istennel, és kegyelméből lehetősége van naponta Teremtőjének képmására megújulni. A tisztaság felemelő élményét csak Isten gyermekei élik át naponta, és így növekednek.

Vesd le bizalommal ma este azt, ami elbizonytalanít üdvösségtudatodban!

Györfi Elek Tóbiás

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.