2019. július 25., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A hívők készek a halálra

Igehely: ApCsel 21:8-15; Kulcsige: 21:13 „De Pál így felelt: Miért sírtok, és miért keserítitek meg a szívemet? Hiszen én nemcsak megkötöztetni, hanem meghalni is kész vagyok Jeruzsálemben az Úr Jézus nevéért.”

„Bár a száraz hurút koporsós szózatja/ A küszöbön álló halált nem ugatja, Bár hószín zászlaját az elaszott vénség/ Fejed pusztúlt várán nem lobogtatja még:/ Ne kecsegtesd magad mégis, hogy a sírnak/ Lakosai közé még sokára írnak;/ Hanem tartsd magadat minden pontban készen,/ Mitha készen volna már sírod egészen,/ S annak szélén állnál tántorgó lábakkal,/ Célozván a halál rád ezer nyilakkal./” – írja Csoknai Vitéz Mihály, magyar költőnk.

A 20. század elején a halált még az élet természetes részének tartották. Olyan pontnak, amire fel kell készülni. A mai kor embere a gyors, a váratlan halált tartja „jó halálnak”. Ha valaki élete delén „elmegy”, akkor azt mondjuk: szép halála volt. De miért is? Hiszen félbe kellett hagynija az életét, a munkáját, nem tudta elrendezni az ügyeit, nem volt ideje elbúcsúzni, kibékülni ellenségeivel, vagy akár magával Istennel.

Az igazi keresztyén készen áll a halálra, mert már eggyé vált Krisztus halálával a bemerítés vizében. Számunkra a meghalás nyereség.

Számodra a halál az élet vége, vagy az élet folytatása?

Kulcsár Attila

DÉLUTÁN | 

Állj ellen a Sátán támadásakor!

Igehely: 1Pt 5:6-11

A felolvasott Ige néhány gyakorlati jó tanáccsal szolgál gyakorló keresztyéneknek. Most emeljük ki azt, hogy mi a helyes harcmodor a sátán támadásakor. Röviden ennyi: vigyázni és ellenállni. Mindig van a világon egy fő áramlata a gonosz munkájának. Ez korszakonként, vidékenként különbözik. Van, amikor megtévesztő a gonosz, mint a világosság angyala. De van, amikor ordító oroszlánként van jelen. A fősodráshoz azonban nem kell közeledni, s az oroszlán szája elé nem kell oda állni. „Távozzál a bűntől messze messze el” - kéri egyik énekünk. Az ellenállás: védekező, aktív harc. Az alaphelyzet terpeszbe helyezett lábak, kifeszített izmok, kellő felszerelés fejre, mellre, lábra és izmos kardforgatás. A gyalogos katonák így tették ezt évszázadokon át. (Ef 6:10-20) A sátánnal szemben nincs semmi helye a toleranciának, a másság elfogadásának. Mert ilyen az ördög.

A harcban nem vagy egyedül. Ahányan vagyunk testvérek, annyi helyen próbálkozik a gonosz ugyanazokkal a taktikákkal. Ha te erős testvér vagy, nekem is könnyebb a harc!

Kulcsár Attila

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
10 + 4 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.