2019. december 27., péntek

DÉLELŐTT | 
Isten szeretetének megnyilvánulása

Igehely: 1Jn 4:7- 12; Kulcsige: 4:9 „Abban nyilvánult meg Isten irántunk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala.”

Mai világunkban a szeretet sokszor csak egy kóbor érzéssé van lecsökkentve, ami fellobbanhat vagy kihűlhet. Egyszer csak megjelenik, mint télen a hó, aminek este még nyoma sincs, reggelre meg már beterítette az egész tájat. Aztán hirtelen elolvad és hűlt helye se marad.

Ezzel ellentétben János apostol azt állítja a szeretetről, hogy az egy cselekvő magatartás: „abban nyilvánult meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala.” A 10. vers arra mutat, hogy a szeretet létezését csakis tettekkel lehet bizonyítani. Isten szeretetének bizonyítéka, hogy „elküldte fiát engesztelő áldozatúl bűneinkért.”

Napjainkban Isten aktív szeretetének a bizonyítéka az, hogy Isten gyermekei tesznek valamit egymásért. Más szóval, mi vagyunk Isten szeretetének csatornái, és az Ő példájára képesek kell legyünk a gyakorlati szeretetre. Karácsonykor, az ajándékozás ünnepén jó elgondolkodni azon, hogy mi akadályoz minket abban, hogy szeretetünk tettekké váljon.

Lehet meg se látjuk a rászorulót? Vajon attól félünk, hogy nekünk sem marad elég? Esetleg, úgy gondoljuk, hogy akin segítenünk kellene nem érdemli meg?

Bíró Zoltán

DÉLUTÁN | 

Utoljára fiát küldte el

Igehely: Mt 21:33-44

Ez a példázata Jézus egyik válasza a korabeli zsidó elitnek, akik tudni akarták, hogy „ki adott hatalmat” neki, hogy a templomot megtisztítsa. Itt Jézus nem egy új példabeszédet fogalmaz meg, hanem újra értelmezi Ézsaiás 5. részének szőlőskert allegóriáját.

Ézsaiás könyvében, akárcsak alapigénkben Isten, a szőlősgazda felelős az ültetésért. Viszont amíg Ézsaiásnál a gondozás ellenére való terméketlenség a szőlőskert feladást eredményezte, addig Jézus példázatában a szőlőskert termőképességével semmi gond nem volt, csak annak gondozóival. Ezek a bérlők elképesztően kegyetlen személyek voltak, akik eget rengető tiszteletlenségükben még a földbirtokos fiát is megölték.

Első látásra a gazda döntése, hogy elküldje fiát bölcstelennek tűnhet, de ne felejtsük el, hogy ez a példázat nem a bolond gazdáról, hanem a gonosz szőlőművesekről szól, akik vezető helyzetük megerősítésé érdekében készek aljas módszereket is bevetni, hogy aláássák a gazda tekintélyét.

Ez a példázat figyelmeztetés nekünk is, nehogy hataloméhségünk, hagyományaink és szokásaink Isten szeretetének és kegyelmének az útjába kerüljenek.

Bíró Zoltán

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
1 + 7 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 103:13–18; Kulcsige: Zsolt 103:17 „De az Úr szeretete mindörökké az istenfélőkkel van, és igazsága még az unokáikkal is.”

A legkorábbi felmenőm, akiről tudok, 1721-ben települt be Magyarországra egy evangélikus közösséggel együtt, és a közösség vezetőjének, lelkipásztorának a lányát vette feleségül. Állítólag igehirdető és presbiter is volt, sőt a családunk elmúlt 300 évében, ami dokumentálva van, több hozzá hasonló istenfélő utódja lett neki. Előfordul nálunk nagycsaládi találkozókon, hogy velem együtt 6-7 lelkipásztor is jelen van.