2019. augusztus 29., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A szentek és a törvény

Igehely: Róm 7:1-6; Kulcsige: 7:4 „Ugyanígy ti is, testvéreim, meghaltatok a törvény számára a Krisztus teste által, hogy másé legyetek: azé, aki feltámadt a halottak közül, hogy gyümölcsöt teremjünk Istennek.”

Pál apostol egy hétköznapi hasonlat segítségével érzékeltette a valódi keresztyén szabadságot. A korabeli zsidó jogrend szerint a férjes asszony a férj haláláig nem bonthatta fel a házassági köteléket, és engedelmességgel tartozott férjének. Ha a feleség felbontotta a házasságot, amíg férje élt – a házasságtörés minősített esetét leszámítva –, és más férfihoz ment feleségül, az paráznaságnak számított, ugyanis a házasság örökre szóló köteléknek számított, ahogyan Jézus Krisztus is kijelentette azt a Mt 19:4-9-ben.

Hasonlóképpen a törvény alá vetettség is örök életre szólna, ha nem számolnánk a kegyelem felszabadító erejével. Aki ugyanis egyszer vétkezett, nem tudja önmagától semmissé tenni bűnösségét, ezért ha Isten nem lépne közbe, egész életében a törvény kárhoztatásával szembesülne. Amikor azonban meghal a bűnnek, a törvény kárhoztató ítélete alól is felszabadul. Miután szabaddá lett a törvénytől, nem áll többé a hatalma alatt, és már nem köti őt a törvény betűjének rabsága.

Mi késztet a szolgálatra: a törvény betűje vagy a Lélek megelevenítő ereje?

Horváth Ferenc

DÉLUTÁN | 

A szülők tartozása

Igehely: 2Kor 12:14-15

Pál apostol joggal tekinthetett a korinthusi hívőkre úgy, mint lelki gyermekeire, hiszen ő „plántálta” a gyülekezetet. Ezért levelének végéhez közeledve, az egészséges szülő-gyermek viszonyra utalva, kifejezte azt a vágyát, hogy harmadszorra is szeretne személyesen találkozni lelki gyermekeivel.

Elgondolkodtató, hogy az apostol szinte mentegetőzve tett említést arról, hogy semmiképpen sem akarná megterhelni a gyülekezetet látogatásával. Érthető ez, hiszen levelében éppen arra buzdította a korinthusiakat, hogy adakozzanak a jeruzsálemi gyülekezet javára. Ezért a korinthusiak még arra is gondolhattak, hogy Pál csak azért szeretne hozzájuk menni, hogy még több adományt gyűjthessen közöttük. Az apostol azonban világossá tette, hogy ez alkalommal ő kíván szolgálni és áldozatot hozni a gyülekezet tagjai részére, ahogyan a szülők tartoznak gyűjteni gyermekeik számára.

Hallunk olykor olyan szülőkről, akiknek csemetéi „csodagyereknek” számítanak, ezért a szülők igyekeznek kihasználni gyermekeik különleges képességeit, és profitálni azokból. Pál apostol azonban a szülők kötelességét hangsúlyozta: vagyis áldozatot hozni gyermekeik egészséges fejlődése érdekében.

Horváth Ferenc

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
17 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 42:1–5; Kulcsige: ApCsel 7:12 „Amikor azonban meghallotta Jákób, hogy van gabona Egyiptomban, elküldte atyáinkat.”

8 éves lehettem, amikor egy délben, iskolából hazaérve, édesanyámat az ágy előtt térdelve, hangosan imádkozva találtam: „Istenem, a malacoknak nincs ennivalójuk, kérlek, rendelj ki számukra egy kis eleséget!” Felállt, és mondta, hogy induljunk. Arra a kérdésemre, hogy hova, azt mondta, hogy még nem tudja, de Isten meg fogja mutatni. Hoztam a kerékpárt, és kimentünk az utcára.