2018. október 31., szerda

DÉLELŐTT | 
Új kezdet – útkészítéssel

Igehely: Ézs 43:18-21; Kulcsige Ézs 43:19 „Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni – talán nem tudjátok? Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok.”

Isten népe a babiloni fogságban egy új kezdetnek az ígéretét kapta. A fogságból való szabadulás ígéretét és biztonságos hazatérést, hisz maga Isten szerez utat a pusztában, és folyóvizeket a kietlenben. Elkeseredett állapotában a nép csak a múlt eseményeire tudott gondolni, amikor Isten szabadulásuk érdekében nagy csodákat vitt véghez. Ézsaiás próféta Isten Lelkétől indítva a vigasztaló üzenetet már a fogságba vitel előtt megírta. A felszólítás arra vonatkozott, hogy figyeljenek Istenre és higgyenek benne, mert Ő most is munkálkodik, és csodákat tesz népe érdekében.

A legnagyobb és legcsodálatosabb vigasztaló ígéret minden ember számára az, hogy Jézus Krisztus által van szabadulás a bűn rabságából, és van biztonságos út a mennyei hazába. „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz” (Zsid 13:8). Megszabadultál-e már a bűneid okozta fogságodból? Számodra milyen az égi hon felé vezető út, amelyet maga Isten szerzett?

Szekrényes Pál

DÉLUTÁN | 

Kihordtak minden tisztátalan dolgot

Igehely: 2Krón 29:1-19

Ezékiás 25 éves korában kezdett uralkodni, és kedves dolgot cselekedett, mert kereste Isten akaratát, és igyekezett ahhoz igazodni. Már királysága első évében kinyittatta az Úr házának ajtait, amelyet apja, Akház zárt be, mert pogány isteneket imádott és azoknak áldozott.

Ezékiás egybehívta a papokat és lévitákat, és elrendelte, hogy előbb magukat szenteljék meg, azután pedig az Úrnak házát. Fontos, hogy előbb a mi életünk legyen szent, és akkor a gyülekezet is szent lesz. Szent szolgálat csak szent életből tud fakadni. Szívünk a Szentlélek temploma, ezt kell megtisztítani minden tisztátalanságtól. Talán gyűlölet és harag van a szívedben, és attól kell megtisztulnod? Vagy tisztátalan kívánságoktól, és világi dolgoktól? Lehet a pénz vagy a munka tölti be a szívedet, és nem számolsz Istennel? Saját énünk, büszkeségünk, vagy igazunk is lehet akadálya annak, hogy Krisztus legyen az életünk középpontjában. Tisztítsuk meg szívünket, és Krisztus legyen az egyetlen Úr, akinek alárendeljük magunkat!

Mit kellene ma kitakarítanod a szívedből? Mit jelent neked az, hogy alárendeled magad Krisztus számára? Miben látszik meg a Krisztus számára alárendelt élet?

Kelemen Szabolcs

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?