2018. február 4., vasárnap

DÉLELŐTT | 
A mag jellemzői

Igehely: Lk 8:4-15; Kulcsige: Lk 8:11 „A példázat pedig ezt jelenti: A mag az Isten igéje.”

A földművelők mindig arra törekszenek, hogy a legmegfelelőbb jellemzőkkel rendelkező vetőmagot válasszák ki. A gazdag termés viszont nem csak a mag jellemzőitől függ, hanem a talaj minőségétől és a gondozástól is. Ugyanezek a szempontok érvényesek a lelki földművelés területén is.

A mag az Isten igéje – mondja Jézus. Abban nem kételkedhetünk, hogy az igemag a legjobb jellemzőkkel van felruházva, mivel jó adomány és… tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá (Jak 1:17). Dávid azt mondja, hogy tiszta és színigaz (Zsolt 12:7; 18:31). A te igéd igazság (Jn 17:17b) – vallja meg Jézus a főpapi imájában. Pál szerint: szent, ezért bölccsé tehetnek… és hasznos a tanításra… (2Tim 3:15-16). Isten igéje élő és ható, olvashatjuk a Zsidókhoz írt levélben (4:12). Összefoglalva: az én beszédeim nem múlnak el (Mk 13:31).

Az igemag három alapvető jellemzőjét tárja elénk a példázat, ami megvalósulhat az ember életében.

1. Képes megfoganni és kihajtani. Isten igéje nélkül semmilyen szellemi élet nem tud elkezdődni. Az élő ige hitet tud fakasztani a szívben (Róm 10:17), elindítva a bűnfelismerés, bűnbánat és bűnvallás folyamatát, melyek az új élet hajtásai. Sajnos az ördög is mindig résen áll, hogy ténykedésével hitetlenséget szítson, és ezt megakadályozza.

2. Képes növekedni és fejlődni. Miután elkezdődött a jó munka (Fil 1:6) egy ember életében, szükséges, hogy ez növekedjen és fejlődjön. Ez nem marad el, ha mind jobban meggyökerezik az új életben, és ha nincs megfojtva az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei által. “Levetve tehát minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigységet és minden rágalmazást, mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek” (1Pét 1:1-2)

3. Képes termést hozni. „Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az” (2Kor 5:17). Továbbá, “aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni” (Jn 15:1-8). Sőt, még vén korban is gyümölcsöznek; kövérek és zöldellők lesznek (Zsolt 92:15; Károli). Vegyünk példát Sámuelről (1Sám 3:19)!

Szívedbe zártad Isten igéjét? Gyümölcstermő az életed?

Dézsi István

Imaáhítat: 

Könyörögjünk, hogy az Úr megváltottaiként áldássá lehessünk a világ számára! – Mik 5:6

Bibliaóra: 

Isten országa örököseinek a gyülekezete – Ef 3:1-13 (Aranymondás: Róm 8:17)

DÉLUTÁN | 

A jó úton járjatok!

Igehely: Jer 6:7-19

Minden ember előtt élete során több lehetőség, út kínálkozik. Maga Isten jelentette ki az embernek, hogy „lásd, eléd adtam ma az életet és a jót, de a halált és a rosszat is.” (5Móz 30:15) Ugyancsak Ő, a Teremtő határozott parancsa, hogy „válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!” (5Móz 30:19) A választást azonban meghagyta nekünk, embereknek.

De melyik a jó út, amelyik haza visz? Ebből pedig csak egy van. Szoros a kapuja, keskeny az út, az életre vezet. Nem biztosit kényelmes utazást itt és most, hanem az út végén garantált a célba érés.

A többi úton minden megengedett: gonoszság, erőszak, elnyomás, betegség, sebek, nyerészkedés, hamisság, ámítás, élvezetek. Egyesek művelik ezeket, mások elszenvedik. Mindenki érzi, hogy nem jó a helyzet, néha keresik is a megoldást (békesség, békesség, akár fegyverrel fenntartva!) a maguk módján. Az Úr tanácsára, megoldására azonban a válasz a „nem”.

Tudjuk, hogy a „jó út” maga az Úr Jézus. „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.”(Jn 14:6)

Aki keres igazán, őszintén az megtalálja Őt. Isten gondoskodik arról, hogy az igazi kereső rátaláljon. A mi dolgunk, hogy keressünk, nézzünk szét, kérdezősködjünk. Ne azért járjunk egy úton, mert azon sokan járnak, mert oda születtem. Vegyük a fáradságot és vizsgáljuk meg néha, hogy a jó úton járunk-e?

A lélek nyugalma beszél arról, hogy a jó úton vagyok.

Kisded Ernő

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.