2017. március 25., szombat

DÉLELŐTT | 
Királyoknak is elmondom

– Zsolt 119:41-48

A Biblia leghosszabb zsoltárának visszatérő gondolata az Úr Igéje. Az író különböző fogalmakkal segíti a mondanivaló megértését: Az Úr törvénye, rendelkezése, döntése, parancsolatai, bizonyságai, intelmei, ígéretei. Értékes kijelentések hangoznak el Isten Igéjéről, pl. „Ne vedd el számból!”, „Meg akarom tartani!”. A zsoltáros, miután hozzájutott ily nagy kincshez, hangoztatja, hogy nem lesz néma, még a királyok jelenlétében is kész bizonyságot tenni Isten Igéjéről. A királyokat választja hallgatóságként, pedig tőlük általában jobban félnek az emberek. Néha megtörténik, hogy az alacsonyabb rangú emberek között is hallgatunk a bizonyságtevéssel. A zsoltáros annak a meggyőződésének ad hangot, hogy teljesen meg van erősítve az emberektől való félelemmel szemben, még a királyoknak is kész Isten Igéjét mondani. Megtörténhet, hogy mi sem ma, sem máskor nem jutunk királyok közelébe, de a szívünk legyen kész a magasabb rangú embereknek is bizonyságot tenni, hisz nincs mit szégyellnünk!
Kész vagy-e az Igét megosztani ma azokkal, akikkel Isten összehoz tennivalóid során?

Bálint Pál

DÉLUTÁN | 

A hamis sáfár mesterkedései

– Lk 16:1-12

E szokatlan példázatot Jézus a tanítványainak mondta, és többek között, két dolgot akart kihangsúlyozni, amit a hamis sáfártól a világosság fiainak meg kell tanulniuk. Az első, hogy bölcsek (eszesek) legyenek. Miben is nyilvánult ez meg? Abban, hogy a hamis sáfár felmérte a veszélyt, és gyorsan cselekedett, bebiztosítva jövőjét. Az Ef 5:15-16-ban azt olvassuk: „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak.” Rövid földi életünk alatt örök jövőnkre való tekintettel jó döntéseket kell hoznunk. Ez kell, hogy legyen a prioritás, Isten országát helyezve előtérbe. A második, amit tanítani akart Jézus a tanítványainak, hogy szerezzenek barátokat anyagi javaikkal. Az igaz és hű sáfár földi kincseivel, ami amúgy sem az övé, odafordul a szükségben lévő embertársai felé, és baráti kapcsolatokat épít, segít rajtuk. Mindezt azért teszi, hogy megnyerje őket Krisztus számára. Mennyei Gazdánk tőlünk is elvárja, hogy hűségesek legyünk a földi javak kezelésében, hogy majd mennyei örökségünket is ránk bízhassa.

Kis Ottó Károly

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.