2024. november 3., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Hitben élt élet

Igehely: Gal 2:15–21; Kulcsige: Gal 2:20)

A megigazulás nem a törvény megtartása, hanem Jézus Krisztusban való hit által lehetséges (16. v.). Ez nem azt jelenti, nincs törvény, hisz Jézus új parancsolatot (törvényt) adott nekünk (Jn 13:33-34). Ezért vagyunk mi a Krisztus törvényéből valók, aki a hit a mércéjét magasabbra állítja, mint a mózesi törvény. De ha az óembert nem feszítem meg, akkor nincs Krisztussal járás és nincs megigazulás.

Ha Krisztussal együtt megfeszíttettem, akkor ő él bennem, ezt az életet Isten Fiában való hitben élem, ami több mint a törvény betartása. Mert a törvény betartása lehetetlen dolog, hisz az csak a bűn felismerését nyújtja számunkra, de nem ad erőt annak legyőzésére is. Ha viszont hittel egyesülünk Krisztussal az ő halálában és feltámadásában, akkor valóra válik bennünk az, ami a törvénynek lehetetlen volt!

Kedves testvérem, te hol jársz? Belebonyolódtál a törvény paragrafusainak a betartásába, és próbálod bizonyítani, hogy milyen jó ember vagy? Elképzelhető, hogy ez mind igaz, de Isten előtt nem elég. „Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül. Megigazulván ingyen az Ő kegyelméből a Krisztus Jézusban való váltság által.” (Róma 3:23–24 Károli)

Kedves testvérem, éld hitben az életed!

Pardi Benjámin Attila

Imaáhítat: 

Adjunk hálát Mennyei Főpapunknak erős bátorításáért, a jövő reménységéért! – Zsid 6:18-20

Bibliaóra: 

Hol van a többi? – Lk 17:11-19 (Zsid 12:28)

DÉLUTÁN | 

Jób hitvallása a feltámadásról

Igehely: Jób 19:21–27a; Kulcsige: Jób 19:25–26 „Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára megáll a por fölött, s ha ez a bőröm lefoszlik is, testemben látom meg az Istent.”

„Mert én tudom, hogy az én Megváltóm él.” – mint Bibliát ismerő emberek, jól tudjuk, hogy ezek Jób szavai, aki Krisztus előtt több évszázaddal élt. Talán mondhatnánk, hogy ez a kijelentés inkább illett volna valamelyik újszövetségi író nevéhez, hiszen mondanivalójának lényege, tartalma és igazsága inkább jellemzi az újszövetségi írók gondolkodásmódját. Mégis az egyik legrégibb bibliai könyv írójának tollából származik e sokat emlegetett és jól ismert igevers.

Fontos megfigyelni az igevers első felét: én tudom. Nem másvalaki: nem a férjem, a feleségem, a gyermekem, a lelkipásztorom. Én tudom. Ez szilárd hitről tanúskodik. Jób személyesen meg volt győződve afelől, hogy élő Megváltója van, aki öröktől fogva van és örökké lesz. Ez a meggyőződés adott neki reményt, amikor súlyos csapásokkal kellett szembenéznie: családi tragédia, gyermekeinek, vagyonának, majd egészségének elvesztése. Még a hozzá legközelebb álló személy, a felesége is ellene fordult. Jób mégsem hátrált meg.

Kedves testvérem, a próbák célja az, hogy közelebb vigyenek minket Istenhez, hogy a nehéz helyzetben megtapasztaljuk, hogy senki és semmi más nem tarthat meg, csakis ő. Oswald Chambers egyik idézete így szól: „Az akadályokkal szembenéző ember úgy érzi, elveszítette Istent, holott valójában most került csak szemtől-szembe vele.” Jób ezt így fogalmazza meg: „Csak hírből hallottam rólad, de most saját szememmel láttalak” (Jób 42:5).

A reménytelenség megbénít, a reménység szárnyakat ad. Jóbot nem elégítette ki a sok kegyes magyarázat, reménységét csak abban a tudatban lelte, hogy a Megváltó, az ő Megváltója él: Tudom, bár nem látom, nem mindig érzem, mégis tudom. Megvan-e neked ez a tudás? Ha próba ért, nehézség, tudd meg: ő a vigasztalás, ő a reményünk! Földi létünkben szenvedések érnek, de odaát megszűnik minden gond és bánat. A szenvedő Jób hitvallása legyen a miénk is! Mondjuk el gyakran magunknak és másoknak is, hogy ebben erősödjünk meg mindinkább.

Ma, amikor az örök élet vasárnapját ünnepeljük, szilárduljunk meg ebben a reménységben! A mai nap el fog múlni, de az örök életnek soha nem lesz vége. Ez jó hír azoknak, akik az Úrban haltak meg.

„Ama szép hon felé száll az én óhajom, ahová mihamar bemegyek.”

Kulcsár Efraim

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 13 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Jób 23:1–17; Kulcsige: Jób 23:13 „Mert ő ugyanaz marad. Ki változtathatná meg? Véghezviszi, amit lelke kíván.”

A Biblián keresztül megláthatjuk, hogy még a hithősök élete sem volt tökéletes. Bár tudjuk róluk, hogy szoros kapcsolatban éltek az élő Istennel, mégis kerültek olyan élethelyzetbe, vagy jutottak el olyan pontra, ahol panaszra nyílt a szájuk, vagy csupán megkérdőjelezték az Isten szeretetét, jóságát. Talán Jób életét tanulmányozva elismerhetjük: neki igazán volt oka a panaszkodásra. Ez lenne Isten terve? Így jár az, aki benne hisz? Hol a szeretet, hol a védelem? A keresztyén ember is kerülhet ilyen élethelyzetbe, ahol hasonló gondolatok, kérdések fogalmazódnak meg a szívében.