2024. április 12., péntek

DÉLELŐTT | 
Nem akarja, hogy elvesszen

Igehely: Mt 18:11–14; Kulcsige: Mt 18:14 „Ugyanígy a ti mennyei Atyátok sem akarja, hogy elvesszen egy is e kicsinyek közül.”

Az emberi gondolkodás szerint Isten a jókat szereti, a rosszakat a pokolba küldi. Ezért tartották botrányosnak Jézus beszédét, amikor azt mondta, hogy a bűnösökhöz jött, és nem az igazakhoz, és a cselekedeteit, amikor nem ítélte el a prostituáltakat és a vámszedőket, és megérintette a leprásokat. A mai igében Jézus megfogalmazza földre jövetelének a célját, az elveszettek megmentését. Az indoklása pedig az, hogy „a ti mennyei Atyátok sem akarja, hogy elvesszen egy is e kicsinyek közül.”

Három üzenet van ebben az egy mondatban: Isten különösen figyelmes az eltévedtek, elesettek sorsa iránt, szemben mivelünk, akik leginkább a rendes, normális embereket keressük. Kicsinyeknek nevezi a rossz útra térteket, akiket mi haszontalanoknak, reményteleneknek tartunk. Ráadásul személyessé teszi számunkra a küldetésünket, amikor a „ti mennyei Atyátok” akaratát nyilatkoztatja ki.

Kész vagy a rászorultak felé fordulni? Ők azok, akik már látják, hogy tévedtek, bajban, betegségben vannak. Ezért éhezik és szomjazzák az igazságot, és elfogadják a segítséget.

dr. Kovács Géza

DÉLUTÁN | 

Ne engedj a csábításnak!

Igehely: 1Móz 39:5–12; Kulcsige: 1Móz 39:10 „Bár az asszony nap mint nap ezt mondogatta Józsefnek, ő mégsem hallgatott rá, hogy mellé feküdjék, és vele legyen.”

Ez a jól ismert történet minden olvasáskor felkavar. Bár József az ÚR áldását élvezte, és így miatta Potifár egész háza, a kísértéstől mégsem kímélte meg őt az ÚR! És erre mindannyiunknak számítani kell! Az ördög, lelkünk ellensége újra és újra felállítja a csapdákat, egész életünk folyamán.

Milyen kegyelem, amikor az emberi hízelgés mögött felismerjük, hogy elsősorban Isten ellen vétkezünk, ha engedünk a csábításnak. József is találhatott volna kifogást, magyarázatot „gyöngeségére”, de tudta, hogy a szexuális kapcsolat házasságon kívül bűn! Paráznaság! Bár ez az erős istenfélelem jellemezné mennyei Atyánk gyermekeit! Félelmetes módon tapasztaljuk a világban, hogy sokan dicsekednek a bűnnel, erkölcstelenséggel, és Isten törvényének a betartása nevetség, akár gúny tárgya lett.

Ma is érvényes az ige, hogy a „paráznáknak az osztályrésze a tűzzel és kénnel égő tóban lesz.” Félelmetes figyelmeztetés! Félelmetes ítélet! Ó, Urunk! Könyörülj rajtunk, hogy komolyan vegyük szavadat!

Kovács Gézáné Ildikó

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
4 + 10 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:41–46; Kulcsige: Mt 22:45 „Ha tehát Dávid Urának nevezi őt, miképpen lehet a fia?”

Miután Jézus választ adott a farizeusok kísértő kérdésére, most ő kérdez valamit tőlük. Nem azért, mert vissza akar vágni, hanem azt szeretné elérni, hogy a szemük megnyíljon az Isten Fia előtt, hogy elismerjék, hogy ő a régóta várt Messiás. A teljes Ószövetség tele van ígéretekkel a Messiásról, ezért az írástudók és farizeusok sok mindent tudtak róla: hol fog születni (Mt 2:5), kitől származik.