2022. március 10., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Kölcsönös vallástétel

Igehely: Lk 12:1-12; Kulcsige: Lk 12:8 „Az Úr azonban ezt mondta neki: Ti farizeusok a pohár és a tál külsejét megtisztítjátok, de belül telve vagytok rablásvággyal és gonoszsággal.”

Az Úr Jézus Krisztus bátorítja tanítványait, hogy ne féljenek bizonyságot tenni, de figyelmeztette őket arra is, hogy óvakodjanak a farizeusok kovászától, a képmutatástól. Inti őket, hogy ne emberektől féljenek, akik megölhetik testüket, hanem inkább Istentől féljenek, akinek van hatalma arra is, hogy a gyehennára vessen. Csak Istentől kell félni, de ez a félelem nem olyan, mint amikor a gyáva rabszolga a gazdájától fél, hiszen Isten a mi Atyánk. Az istenfélelem egy olyan Isten iránti odaszánás, amelyből neki tetsző élet fakad.

Jézus Krisztus megvallásának különleges fontosságával szembesülünk a nyolcadik versben, mert akik nem tesznek vallást róla, azok megtagadják maguktól az üdvösség útját. Csak az tud róla vallást tenni, aki elismerte, hogy Ő az élő Isten Fia. Jézus Krisztus megvallása nagyon sokba került abban az időben, amikor ez először elhangzott, mivel csak egyedül a császárt vallhatták úrnak. Akik Jézust Úrnak vallották, az életüket kockáztatták, és most sem kerül ez kevésbe.

Neked mennyibe kerül Jézus Krisztus megvallása? Mikor vallottad Őt meg utoljára?

Vajda Miklós

DÉLUTÁN | 

Mennyei hitelesítés

Igehely: Mt 17:1-8; Kulcsige: Mt 17:5 „Miközben ezt mondta, íme, fényes felhő borította be őket, és hang hallatszott a felhőből: Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, őt hallgassátok!”

Jézus Krisztus megdicsőülését látjuk ebben az igeszakaszban, ahogy elváltozik a három tanítvány szeme láttára. Miközben Péter három hajlék építéséről beszél, egy sokkal fontosabb hang hallatszott a fényes felhőből, amely beborította őket. A hang azt mondta: „Ez az én szeretett Fiam, akiben én gyönyörködöm, őt hallgassátok!” (Mt 17:5). Mivel minden eredetinek hamarosan megjelenik a hamisítványa, ezért van szükség a hitelesítésre. De még a hitelesítés közben is előfordulhat hiba szándékosan vagy tévedésből. Éppen ezért egyedül a mennyei hitelesítés tökéletes, mert Isten sohasem téved. Hitelesíti Jézus Krisztust, nemcsak úgy, mint megígért prófétát, hanem mint Isten Fiát. A kérdés nem az, hogy Jézus Krisztus hiteles-e, vagy nem, hanem az, hogy számodra hiteles-e, megbízol-e az Atya kijelentésében?

Isten e kijelentést egy felszólítással bővíti ki: Őt hallgassátok! Ez nemcsak Péternek, Jakabnak és Jánosnak szólt, hanem nekünk is, mert aki nem Őt hallgatja, az kigyomláltatik népe közül.

Vajda Miklós

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 15 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 23:1–15; Kulcsige: Mt 23:13 „Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt: ti magatok nem mentek be, és azokat sem engeditek be, akik be akarnak menni.”

Miközben egyre közelebb jutunk az evangélium végéhez, egyre élesebbé is válik a Jézus és a farizeusok közötti szembesítés. Ők keresik a lehetőséget, hogy kivégezzék őt, Jézus pedig egyre nyilvánosabban bebizonyítja a képmutatásukat. Főleg ebben a fejezetben, amiben a hétszeres Jaj nektek! hangzik az írástudóknak és farizeusoknak. Bármelyik bűn sérti Isten szentségét, de úgy tűnik, hogy a képmutatást a legkevésbé bírja. Főleg szellemi vezetőktől: nekik az lett volna a feladatuk, hogy Istent és az ő jellemét bemutassák az embereknek.