2022. február 10., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Az egyszerűség művészete

Igehely: Lk 9:1-11; Kulcsige: Lk 9:3 „Ezt mondta nekik: Semmit ne vigyetek az útra, se botot, se tarisznyát, se kenyeret, se pénzt, második ruhátok se legyen!”

Gyakran érezzük és mondjuk is, hogy bonyolult világban élünk. Való igaz, a tudomány és a technika olyan mértékű sokrétűségét értük meg, ami meghaladja a legmerészebb fantáziát is. A bölcsészet, politika és a társadalmi folyamatok megértésével már nem is próbálkozunk, hisz sokszor még ezek szakértői is eltévednek azokban. Az élet néha bonyolult, de most nem erről van szó, hanem azokról a folyamatokról, amelyeket mi tehetünk bonyolulttá vagy egyszerűvé. Gyakran a bonyolult műveleteket le lehet egyszerűsíteni, és az egyszerűeket a végtelenségig bonyolítani.

Mi lenne, ha ma kapnánk azt az utasítást, hogy pénz és váltóruha nélkül induljunk el többnapos útra? Kétségbeesnénk (főleg a testvérnők). Jézus ma nem ezt kéri tanítványaitól. Nem kér szegénységi fogadalmat, de az alapelv számunkra is ugyanaz: szerénység, alázatos egyszerűség. Ebben is Krisztus a tökéletes példa. Ugyanaz az indulat kell, hogy legyen minden tanítványában. Vizsgáld meg életedet, hogy mennyire jellemez a természetes egyszerűség a gondolkodásban, a beszédben, az öltözködésben, a csomagolásban, a kapcsolataidban és a döntéseidben? Ha szeretnél megszabadulni a fölösleges terhektől, gyakorold az egyszerűség művészetét!

Sallai Jakab

DÉLUTÁN | 

A kemény szív sorsa

Igehely: Zsid 3:12-19; Kulcsige: Zsid 3:15 „Ma, ha az ő szavát halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket, mint az elkeseredéskor.”

Istennek nem tetszik a kemény szív. A megkeményedett szív érzéketlen, büszke, engedetlen, és képtelen felfogni Isten dolgait. Sok kőszívű emberről olvasunk a Bibliában és a Biblián kívül. Kain szíve megkeményedett, mert beengedte az irigységet és a haragot. A fáraó megkeményítette a szívét büszkeségében, aminek végzetes következménye lett. Izráel életében is gyakran látjuk ezt a keménységet, mert nem hajlottak Isten után, de az Úr megígérte, hogy elveszi a kőszívet és hússzívet ad.

A kemény szív sorsa kárhozat. Vigyáznunk kell, nehogy észrevétlenül megkeményedjen a szívünk. Mitől keményedik meg a szív? Először is a hitetlenségtől. „Vigyázzatok, testvéreim, senkinek ne legyen közületek hitetlen és gonosz szíve”, ami elszakít Istentől. Minden bűn a szív keménységét idézi elő: „meg ne keményedjék valaki a bűn csábításától.” Ugyanígy veszélyt jelent az engedetlenség, amely miatt megharagudott Isten ószövetségi népére. Szívleljük meg Jézus szavait: „Vigyázzatok magatokra, nehogy szívetek elnehezedjék mámortól, részegségtől vagy a megélhetés gondjaitól” (Lk 21:34)!

Sallai Jakab

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
7 + 8 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: ApCsel 18:23–28; Kulcsige: ApCsel 18:24 „Eközben Efezusba érkezett egy Apollós nevű alexandriai származású zsidó férfi, aki ékesen szóló és az Írásokban jártas ember volt.”

Ma reggeli igeszakaszunk bepillantást enged az első gyülekezetek megalakulásába és az ott lelki szolgálatokat végző testvérünk életébe. Apollós áldott eszköze volt az Úrnak, akiről azt olvassuk, hogy ékesen szóló és az Írásokban jártas ember volt, továbbá, hogy buzgó lélekkel és helyesen hirdette az Igét. Aztán az következik, hogy de csak a János keresztségét ismerte. Mi volt a lényeges különbség János keresztsége és az Úr Jézus által képviselt keresztség között? Erre Keresztelő János adja meg a választ: „Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek...