2021. november 29., hétfő

DÉLELŐTT | 
Ábrahám utóda a Megváltó

Igehely: 1Móz 22:15-18; Kulcsige: 1Móz 22:18 „És a te utódod által nyer áldást a föld minden népe, mert hallgattál szavamra.”

A Megváltó származása Ábrahámhoz kapcsolódik, aki a hit embere lett, kiállva a próbát, amelynek záró sorait olvastuk. Hogyan vált hithőssé? Ábrahám, aki hitt Istennek, még fiát is kész lett volna feláldozni, akiben az ígéretek beteljesedése bontakozott ki. Fiának végül nem kellett meghalnia. Viszont Ábrahám engedelmességét látva, Isten megerősítette neki tett ígéreteit. Ezek beteljesedése egy folyamat, ami a Biblia beszámolóiból végigkísérhető, sőt még azon is túlmutat. Hiszen a Megváltó Úr Jézusban teljesedik be az utód ígérete, aki „által nyer áldást a föld valamennyi népe” (18.v.). Így nyer üdvösséget a Megváltóba vetett hit által a megszámlálhatatlan sokaság, akik hitük által szintén a hívő Ábrahám fiainak számítanak. Isten választotta ki Ábrahámot, mert így látta jónak. Az asszony utóda Ábrahám személyéhez kapcsolható. Ezen a családon, kiválasztott népen keresztül kapott az emberiség Megváltót, Üdvözítőt.

Te is hálát adhatsz ma reggel, mert Jézus a te személyes Megváltóddá is lett? A te életed, családod által hogyan nyerhetnek mások áldást?

János Levente

DÉLUTÁN | 

Várjuk Őt Lélek szerint járva

Igehely: Gal 5:13–18; Kulcsige: Gal 5:13–18 „Ha pedig a Lélek vezet titeket, nem vagytok a törvény uralma alatt.”

Jézus ezt mondta: „jobb nektek, ha én elmegyek” (Jn 16:7). Miközben az Ő második eljövetelére várunk, Isten a Lelke által munkálkodik köztünk és bennünk. Ez egy még bensőségesebb kapcsolat, bármennyire is hihetetlen ez egyeseknek. Adj hálát az Úr Jézusnak legdrágább ígéretéért és legnagyobb ajándékáért, a Szentlélekért. „Lélek szerint éljetek!” – írta Pál apostol –, hogy eljussunk a mi Üdvözítőnk örök országába.

Istentől egy új élet lehetőségét kaptuk, amiben szabadságra vagyunk elhívva (13.v.). Minden szabad, de betöltött Lelkével, hogy a jót választhassuk, ami használ és örömöt szerez. Járjuk életutunkat a Szentlélek vezetésére figyelve, Őreá hallgatva, és engedve szent munkájának! A Szentlélek nélkül nem lehet megtartani a hitet, és lehetetlen az Úr Jézus hűséges követője maradni egy életen át.

Ha a Lélek szerinti életet választottuk, az látszik! Lehet, azt kérdezed: Miből láthatom? Válaszolj ezekre a kérdésekre: Szeretettel szolgálsz (13.v.)? Szavaid az egységet erősítik? A békességet munkálod? Jóindulatot éreznek a részedről (15.v.)? Az örömhír az: a Szentlélek jelenléte megújítható, és elkötelezhetem magam Őneki!

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.