2021. május 7., péntek

DÉLELŐTT | 
Közeledés egymáshoz

Igehely: Mal 3:22-24; Kulcsige: Mal 3:24 „Az atyák szívét a gyermekekhez téríti, a gyermekek szívét az atyákhoz, hogy pusztulással ne sújtsam a földet, amikor eljövök.”

Isten ígéretéről van szó az igében, amely a családtagok viszonyának rendezéséről szól. A bűn miatt nem egy esetben nagy szakadék tátong gyermek és szülő között. Istennek viszont van hatalma az elromlott kapcsolatokat helyrehozni. A kapcsolatok rendezésében fontos szerepe van a törvénynek, amit az Úr Mózesen keresztül adott, és a próféciáknak. Az Illés név Keresztelő János szolgálatára vonatkozik, benne látta Jézus Malakiás próféciáját beteljesedni. Keresztelő János viszont Jézus Krisztusban látta a próféciákat beteljesedni: „Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!” (Jn 1:29)

Az egymás felé fordult szív azt a harmóniát és békességet jelenti, amely az emberek között valósul meg Jézus Krisztus áldozata által. A jó kapcsolat a családtagok között nem csupán a családtagok életét teszi szebbé és jobbá, hanem egyben annak a bizonyítéka is, hogy Isten nagy családjához is tartozunk: „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek” (Mt 5:9).

Fekete Csaba

DÉLUTÁN | 

Csodálatos örökség a mennyben

Igehely: Ef 1:15–23; Kulcsige: Ef 1:18 „És világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a szentek között.”

Pál apostol azért imádkozott, hogy az Efézusban lévő hívők meglássák: „milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a szentek között” (Ef 1:18b). Milyen örökségre kell gondolni? A mennyországban mi lesz a legértékesebb a hívők számára? A Jelenések könyvében olvashatunk arany utcáról, üvegtengerről, gyöngykapuról, egy olyan létformáról, amikor semmilyen szomorúság nem lesz azok szívében, akik ott lesznek, mert „Isten letöröl a szemükről minden könnyet” (Jel 7:17). Mindezek mellett azonban a csodálatos örökség maga Isten lesz számunkra. Egyrészt meglátjuk Őt úgy, amint van: a maga valóságában, teljességében meg fogjuk ismerni Istent (1Jn 3:3). A mennyországban egy olyan közösség valósul meg a Megváltó és a megváltott lények között, amely soha nem fog megszűnni.

Isten munkáját, amit a múltban tett, vagy amit a jövőben fog tenni, csak azok tudják igazán értékelni, akiknek értelmét Isten a Lélek által megvilágosította. A megvilágosodott elme által lehet hitben járni, és engedelmeskedni Istennek. Az örökség bizonyossága kimondhatatlan örömöt eredményez a hívő ember életében (1Pt 1:8b-9).

Fekete Csaba

 Napi áhítat

Igehely: Róm 6:1–8; Kulcsige: Róm 6:6 „Hiszen tudjuk, hogy a mi óemberünk megfeszíttetett vele, hogy megerőtlenüljön a bűn hatalmában álló test, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek.”

Hála Istennek, hogy kijelentette ezeket a csodás igazságokat Pálon keresztül! Harcolunk, küzdünk az óemberünkkel, öldököljük, levetkőzzük, olykor mégiscsak kibújik vagy akár előtör belőlünk. „Vergődik az óember a kereszten.” – fogalmazta meg egy teológustársunk, amikor rosszat tapasztalt. Ez a lényeg! Isten célja, hogy megerőtlenüljön, érvényét veszítse, végső soron megsemmisüljön a régi életünk. Nekünk is célunk, hogy elszakadjunk a bűnben maradásnak (1.v.) még a gondolatától is; a bűnnek szolgálástól eljussunk a bűntől való megszabadulásig (7b.v.).