2021. február 26., péntek

DÉLELŐTT | 
Amikor helyénvaló az otthagyás

Igehely: Mk 8:11-13; Kulcsige: Mk 8:12 „Jézus pedig lelke mélyéről felsóhajtva így szólt: Miért kíván jelt ez a nemzedék? Bizony mondom nektek, nem adatik jel ennek a nemzedéknek.”

Jézusra nem jellemző, hogy otthagyja a segítségét igénylő, bajba jutott embereket, hiszen megígérte: „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged” (Zsid 13:5b). Viszont otthagyta a megátalkodott, képmutató, vitatkozást kedvelő farizeusokat, akik mennyei jelt követeltek. Vajon nem adatott nekik már eddig is sok csodálatos jel? Az előzőekben már olvastunk arról, hogy Jézus gyógyíthatatlan betegeket gyógyított, és megvendégelt négyezer embert, szinte a semmiből. A megkeményedett szívek a csodás jelek láttán nem tudnak megtérni, csak mély, őszinte bűnbánat árán.

A túlsó partra (13.v.) igyekezett Jézus, mert ott volt a bétsaidai vak, aki látni akart. Nekünk is megvan a „túlsó partunk”, azok az emberek, akik „látni” akarnak. Legyünk a segítségükre! A Szentlélek indítására és vezetésére kell figyelnünk, hogy ilyenekkel találkozzunk. Ha viszont mégis közelünkbe kerülnek olyanok, akik csak vitatkozni, gúnyolódni akarnak, tegyünk úgy, mint Mesterünk. Vagy, ahogy Pál apostol is tanácsolja Timóteust: „Az ostoba és éretlen vitatkozások elől térj ki, tudva, hogy ezek viszálykodást szülnek” (2Tim 2:23).

Dézsi István

DÉLUTÁN | 

Küszöbön áll és jelez

Igehely: Mt 24:24–33; Kulcsige: Mt 24:33 „Így ti is, amikor látjátok mindezt, tudjátok, hogy közel van ő, az ajtó előtt!”

Azok, akik a pénzhamisítók után nyomoznak, részleteibe menően megtanulják, hogy milyen az eredeti bankjegy, ezért első látásra kiszúrják a hamisat. Hasonlóan kell eljárnia Isten gyermekének is, hiszen a hazugság atyja, az ördög, sikeresen használja a megtévesztés eszközét. Az idők végére egyre színvonalasabban teszi ezt, hamis megmentőket, prófétákat (tévtanítókat) fog előhozni, akik által hamis jeleket és csodákat fog tenni, világosság angyalává változik (2Kor 11:14), hogy megtévessze a választottakat, hogy ha lehet, ne ismerjék fel Krisztus jelzését.

Az ördög ellenpropagandájával szemben a leghatékonyabb felkészülés, ha minél jobban megismerjük Krisztust (Fil 3:10), az igazi Megmentőt. Aki személyes kapcsolatot ápol vele minden nap, ismeri az Ő hangját, és nem hallgat az idegen csalók hangjára (Jn 10:5,14,24). Személye, terve és akarata megismerésében egyedülálló segítség a Biblia (2Tim 3:16), amin keresztül megérthetjük az idők jeleit, és elkészülhetünk a vele való dicsőséges találkozásra.

Fontos az is, hogy vezethetőek legyünk a Szentlélektől, mert így lelepleződik a Megtévesztő is.

Dézsi István

 Napi áhítat

Igehely: Róm 7:6–13; Kulcsige: Róm 7:6 „Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy a Lélek új rendjében szolgálunk, nem pedig a törvény betűjének régi rendjében.”

Ez a leghíresebb igeszakasz az ó és új ember, a lélek és a test harcával kapcsolatban. Nem könnyű követni Pál gondolatmenetét, amint leírja ezt a problémakört, ahogy próbálja beazonosítani a résztvevőit, majd megtalálni a megoldást. Kiemelt igeversünkben fogság és szabadság, törvény és Lélek, új és régi rend kerül elénk, aztán a következő igeversekben ezek kifejtése rokon értelmű kifejezésekkel.