2018. november 3., szombat

DÉLELŐTT | 
Krisztus választása – látható újulás

Igehely: Ef 4:17- 24; Kulcsige Ef 4:24 „Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.”

Az efézusi hívők életében örvendetes, látható újulást eredményezett az, hogy Krisztust választották. Ezt a lelki újulást az értelmük megújulása eredményezte. Az értelmük megújulását pedig az eredményezte, hogy „tanulták a Krisztust”. Tanítva voltak, és megértették a Krisztus Jézusban való igazságot. Figyeljünk fel arra, hogy a Krisztusról szóló tanításnak milyen nagy és fontos szerepe van a megújulás megvalósulása érdekében. „Ezért ha valaki Krisztusban, van új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre”(2 Kor 5:17). Csak Jézus Krisztusban van látható újulás. Milyen csodálatos! Akik valamikor úgy éltek, mint pogányok: elméjük hiábavalóságában, az isteni élettől elidegenültek, erkölcsi érzés nélkül, amikor a Krisztust választották, az egész életük megújult.

Krisztus választása az élet legfontosabb döntése. Ez meghatározza a jelenünket és a jövőnket. Sokszorosan hálával tartozunk Istennek. Ő megteremtett minket a föld porából a saját képére és hasonlatosságára, Jézus Krisztusban pedig újjáteremtett „valóságos igazságban és szentségben”.

Szekrényes Pál

DÉLUTÁN | 

Senki sem szolgálhat két Úrnak

Igehely: Mt 6:24

Az Úr Jézus arra tanította tanítványait és hallgatóságát, hogy senki nem szolgálhat két úrnak, mert az egyiket szeretni fogja, a másikat pedig gyűlölni, vagy az egyikhez ragaszkodni fog, és a másikat megveti. Ennek sok példáját szemlélteti Izráel népe, amikor megpróbáltak Istennek is szolgálni és a pogány isteneknek is. De két úrnak szolgálni a gyakorlatban nem lehet. Megosztott szívvel nem lehet Krisztust követni. Vannak mennyei és földi kincsek. Mindenki gyűjt valamilyen kincset: vagy földit, vagy mennyeit. Ahol a kincsünk, ott lesz a szívünk is. Mindenki szolgál valakinek, és mindenki követ valakit vagy valamilyen tanítást, eszmét, világnézetet. Vagy a világot, vagy Jézust követjük.

Isten Igéje választás elé állít. Kinek akarunk szolgálni? Isten arra bátorít, hogy Őt válasszuk és neki szolgáljunk. Őszintén és teljes odaadással, mert csak így érdemes. Ne önmagunknak éljünk, hanem Krisztusnak, aki életét adta értünk!

Mit jelent Krisztusnak szolgálni? Te hogyan szolgálsz Jézusnak? Mit tehetsz másokért, hogy Krisztust válasszák?

Kelemen Szabolcs

 Napi áhítat

Igehely: Mt 19:16–26; Kulcsige: Mt 19:23 „Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: Bizony mondom nektek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába.”

Ritka dolog az, hogy valaki fiatalon gazdag, és az örök élet is foglalkoztatja. Most mégis egy ilyen rendkívüli esetről olvastunk. Meg is jegyzi Márk az evangéliumában, hogy Jézus megkedvelte ezt a fiatalembert. Ez is egyedülálló megjegyzés az evangéliumokban. Jézus Zákeustól nem kérte a vagyonát, mégis önként oda adta, ettől a fiatalembertől kérte, de az nem tudta elengedni. Zákeus története nagy örömmel végződik, a hazatalálás örömével, a mai történet pedig nagy szomorúsággal. Hiba lenne csupán a gazdagságra kiélezni ezt a történetet.