2018. július 16., hétfő

DÉLELŐTT | 
A böjt felkészít a lelki támadás kivédésére

Igehely: Mt 4:1-4; Kulcsige: Mt 4:4 „Ő így válaszolt: Meg van írva: «Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.»”

Egyik alkalommal, amikor a tanítványok kudarcot vallottak a démonok kiűzésében, Jézus egy kulcsfontosságú titkot árult el a szellemi harccal kapcsolatban: ez a fajta nem űzhető ki csak böjttel és imával! Jézus Krisztus felfedte az ellenség gyenge pontját. A bűnös test a gonosz kívánságok táptalaja. Az önuralom és a böjt a Lélek ereje. Sátán ugyanúgy munkálkodik ma, mint régen. Sőt, mivel tudja, hogy kevés ideje van hátra, úgy harcol, mint egy felbőszült oroszlán. A célja az, hogy eltávolítson minket az Istentől, hogy a bűnnek mocsarában tarthasson. Jézus megkísértésében van egy érdekes tanulság. Nem a kísértés órájában kell böjtölni, hanem még a kísértés előtt. Ha jön a Sátán és nem vagyunk felkészülve, képtelenek leszünk legyőzni őt saját erőnkből. De honnan tudhatnánk, hogy mikor fog kísérteni a Sátán? Ebben is segítségünkre van a Szentlélek! Jézus Krisztus engedve a Lélek hívásának, kiment a pusztába, hogy böjtöljön és imádkozzon. Nem sokkal később jött a kísértő. Hányszor próbálna a Lélek minket is figyelmeztetni, de mi úgy gondoljuk, most nem alkalmas az idő a böjtölésre. Ezután sajnos jönnek a nehézségek és a bukások. Vajon ma milyen kísértéseid lesznek? Fel vagy készülve?

Nagy Ferenc

DÉLUTÁN | 

Szüleinek engedelmes

Igehely: Lk 2:41-52

Ebben a történetben a gyermek Jézussal találkozunk. Jézus példát mutat abban, hogyan kell egy gyermeknek viselkednie.

Jézus szüleivel a templomban volt. Kortársai talán kint játszottak, vagy otthon maradtak. Lehet, egy jó kifogással megtehette volna Jézus is, hogy otthon marad. De ő vágyott az Isten házába. A gyülekezetben van helyük a gyermekeknek!

Jézust nem vették észre szülei. Sokszor a szülő nem is tudja, hogy mit csinál a gyermeke. Jézust is szem elől vesztették, de hála Istennek ő jó helyen volt. A lelkipásztorok elmondhatják, hogy a szószékről nagyon jó a kilátás! Kedves szülő, figyeld meg, mit csinál a gyermeked!

Jézust érdekelte az, ami a templomban folyik. Ha az embert nem érdekli az, amit hall, valahogy le kell kösse magát. Szeretném, ha a gyülekezet olyan hallgatókkal lenne tele, mint amilyen Jézus volt. Figyelt, kérdezett és hozzászólt!

Jézus engedelmes volt szüleinek. A gyermek általában mást akar, mint a szülő. Ha azt mondják, menni kell, ő még maradni akar. Ha azt mondják, maradj még, ő már menne. Az engedelmesség a legszebb erény, amit ha az ember megtanul, kedves lesz Isten és emberek előtt!

Nagy Ferenc

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?