2018. január 3., szerda

DÉLELŐTT | 
Nagy a tét! De még nem késő!

Igehely: Lk 3:7-9; Kulcsige: Lk 3:9 „A fejsze pedig már a fák gyökerén van: ezért minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágatik, és a tűzre vettetik.”

Bemerítő János Isten engedelmes eszköze volt, ezért tudta útbaigazítani az embereket. Érdemes megfigyelni, hogy hogyan szólította meg hallgatóit a Jordán partján: „Viperák fajzata!” Mi azt mondjuk egymásnak: kedves testvérek! Úgy néz ki, mintha János elriasztani akarná hallgatóit, és nem megtéríteni.

János beszéde kemény beszédnek tűnik. Ő azonban nem magához hívta az embereket, és nem magánál akarta tartani őket, hanem Istenhez hívogatott. Mert ha magának akarta volna megtartani őket, akkor valamilyen hízelgő, simogató, kedves, lágy beszédet mondott volna. Így azonban leleplezte hallgatói magatartását, a viperákhoz hasonlítva őket, melyek megpróbálnak megmenekülni a lángoktól a bozóttűzben, anélkül, hogy bármilyen szándékuk lenne gonosz természetük megváltoztatására.

A fát aszerint ítélik meg, hogy a gyümölcse ehető-e. Isten is a megtéréshez illő gyümölcsöket keresi életünkben, amíg még tart a kegyelmi idő.

Mi az, amit Isten kíván tőled, és még nem tetted meg? Kész vagy-e haladéktalanul cselekedni Isten akaratát, amíg még nem késő?

Horváth Ferenc

DÉLUTÁN | 

Az Úrban való bizalom ereje

Igehely: Ézs 40:25-31

Fáradtság, csüggedtség, elerőtlenedés, elbotlás mindenikünk számára ismerős. Ha a legerősebbekkel és legkülönbekkel is előfordul, mennyivel inkább velünk. Ilyen állapotba könnyű jutni, de nem kell ott maradni. Amikor ez az állapot erőt vesz rajtunk, akkor nem Isten felejtett el minket, sem azt, hogy imáinkat meghallgassa, hanem mi felejtettük el, hogy milyen hatalmas Isten az Úr. Ő a teremtő és a világ fenntartója. Az égitestek seregeiből olyan sok van, hogy megszámlálni se tudjuk, de Isten hatalma miatt nem mer hiányozni egy sem. Az Ő ereje kifogyhatatlan, az Ő bölcsessége végére mehetetlen. Aki ezt elhiszi, az a legerősebb, mert lehet, hogy elesik, de sosem marad fekve. Hiszed ezt? Ha igen, akkor kapaszkodj bele teljes erőddel. Nála új erőre lehet kapni, sőt van futás és szárnyalás, annak ellenére, hogy azt hitted, nem bírod tovább. Ezt vidd magaddal egész évben, egész életedben. Ne engedd, hogy kiüssenek a kísértések, támadások, betegségek és bajok. Nézz rá, és állj fel! Így is imádkozhatsz: – Uram, te megerősítesz, Uram, te azt ígérted, megsegítesz. Te tudod mikor és hogyan, én ezt rád bízom, mert benned teljesen megbízom!

Kelemen Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.