2017. július 15., szombat

DÉLELŐTT | 
Vidámító szabadság

Kulcsige: Zsolt 51:14 „Vidámíts meg újra szabadításoddal, támogass, hogy lelkem készséges legyen.”

Sok mindenben keresi az örömet az ember. Dávidnak emberileg mindene megvolt az örömhöz. A legfontosabb: lelke békessége hiányzott. Az Istennel való kapcsolatot megzavarta a paráznaság, gyilkosság, bűntudat. Sokan próbálják elhallgattatni zavart lelkiismeretüket jótettekkel, szolgálattal, képmutatással, pénzzel, élvezetekkel. Valószínűleg megtapasztaltuk már, hogy nincs nagyobb öröm, mint az a bizonyosság, hogy a szent Isten előtt tiszta lappal állhatunk Jézus vére érdeméért. Szabad a lelkünk készségesen az Urat szolgálni, s másokat is a szabadító Istenhez vezetni.
Örömhír számunkra, hogy Urunk nem tökéletes embereket keres. Ha tökéleteseket keresne, senki nem állhatna meg szeme előtt. Kedves olvasóm, ha elhalványult életedben a szabadulás öröme, elfedték bűneid az Atya arcát, ne keress kibúvókat! Ő a megalázkodó, bűnbánó, bűneit elhagyó bűnösnek készségesen megbocsát. „Boldogok, kik újjá lettek!”
Ha nem vagy szabad, mi kötöz meg?
Milyen áldásai vannak a szabadságnak?

Vékás Benjámin

DÉLUTÁN | 

József meghalt, de Isten él!

1Móz 50:22-26

„Bizonyosan rátok tekint Isten!” József egész életének megtapasztalása volt Isten tekintetének jelenléte, mégha olykor, egy-egy életszakaszában meg is inoghatott ebbéli meggyőződésében rövidebb időkre. Amikor a kút vagy a börtön mélyén kérdésessé válhatott a déd-, nagy-, és édesapa Istenének valósága, gondoskodása. Száztíz évesen visszatekintve ott a belső bizonyosság: az Ő tervét még az emberi gonoszság, a rosszindulat, a féltékeny irigység és a bosszúvágy sem írhatja felül. Kezében tartja a népeket, benne a pogány Egyiptomot, és egy jövendő nép megerősödését is kimunkálja egy nem váratlanul érkező, ám fenyegető éhínségen keresztül. Később, - a József által próféciaként megfogalmazott - Mózes számára is kulcstényező volt Isten arcának jelenléte. Vágyunk ma Isten nézésére? Szívesen beengedjük a hálószobába, fürdőszobába? Leülhet mellénk netezni, amikor posztolunk, like-olunk? Meghívjuk a kanapéra tv-t nézni? Legyen nyitott az életünk őelőtte, mert bátorító és megerősítő csak akkor lesz a jelenléte, ha az Ő akaratában vagyunk és vezetése alatt éljük az életünket. Csak az tud Józsefhez hasonló reménységgel nézni a halálra, aki életében is folyamatosan rá tudja bízni magát.

Dóczi Ákos

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.