2017. január 18., szerda

DÉLELŐTT | 
Az ige „működése” hasonló a vetőmagéhoz

– Mk 4:1-20; Kulcsige: Mk 4:14

Az ige hordozza az életet, a jövőt és az áldást. Mégis, ha nem talál megfelelő élettalajra bennünk, kárba vész. Jézus példázata felfedi előttünk a Gonosz stratégiáját, mellyel az ige bőséges gyümölcstermését igyekszik meghiúsítani életünkben. Megpróbálja megkeményíteni szívünket, hogy az ige oda be ne jusson. Ilyenkor csak hallgatjuk az igét, de nem halljuk meg.
Ha befogadtuk az igét, nehézségeket és üldöztetést támaszt, hogy eltántorodjunk annak megélésétől. Így csupán hallgatói maradunk Isten beszédének, és nem válunk annak cselekvőivé (Jak 1:22). Amikor az ige gyökeret eresztett és növekedni kezdett bennünk, a világ gondjaival és kívánságaival próbálja azt megfojtani. Az ige hallgatása most sem marad el, de nem merjük annak igazságait bizonyságtételként megélni a hétköznapokban az emberek előtt.
Van győzelem a Sátán támadásai felett! Ne keményítsük meg szívünket (Zsid 3:8)! Vállaljuk Krisztust (Mk 8:38) és iszonyodjunk a gonosztól (Róm 12:9)! Szolgáljunk az Úrnak örömmel, míg nappal van (Jn 9:4)!
„Szántsd fel, Uram, megkövült szívemet, / Égessen a bűn, gyűlöljem lelkemet,
Előled nem rejtem el, nem rejtem el bűnömet! (Géczi Katalin)

Szabó László

DÉLUTÁN | 

„Ne légy haragtartó!”

– 3Móz 19:9-18

A 19. fejezetben kultuszi, erkölcsi és szociális vonatkozású parancsok találhatók. „Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek” (1Thessz 4:3) A mindennapi életben is. Igeszakaszunk versei alapján vizsgáld meg, hol van a megszentelődésben hiányosságod? Hogyan gondoskodhatnál a nincstelenről? (9-10. v.) A földművelő izráeliták lehetővé tették a szegények és jövevények számára, hogy gondoskodhassanak magukról. Hol esel kísértésbe, hogy kihasználj másokat? (11-13 v.) Szoktál-e csúfolódni? (14. v.) Részrehajló vagy-e? (15-16. v.)
„A gonosz gondolatok és indulatok szülik a gonosz tetteket”. Őrizd meg a szeretetet a szívedben mindenki iránt, ami a második legfontosabb parancsolat (Mt 22:39). A mások megintése akkor helyes, ha nem táplálsz magadban haragot, gyűlöletet és bosszúállást senki iránt (17-18. v.). Az őszinte önvizsgálat és ítélet a helyes útra terel. A második lépés, folyamatosan elűzni azokat a gondolatokat, amelyek végül még bosszúállóvá is tehetnek. „Azoknak pedig, akik ellenállnak az igazságnak, és a hamisságot követik, haraggal és bosszúállással fizet majd (az Isten)” (Róm 2:8).

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!