2017. január 17., kedd

DÉLELŐTT | 
Te is lehetsz azzá!

– Mk 3:31-35; Kulcsige: Mk 3:33

Miközben Jézus tanított, megérkeztek hozzá családtagjai. A közelében lévő emberek szóltak neki arról, hogy odakint várakoznak hozzátartozói, de Jézus a lelki családhoz való tartozás fontosságára terelte figyelmüket. „Ki az én anyám, és kik az én testvéreim?” – kérdezte hallgatóit. „Aki Isten akaratát cselekszi, az az én fivérem, nővérem és az én anyám.” – jött a válasz.
Ki lehet képes Isten akaratát cselekedni? Természeténél fogva, újjászületés nélkül egy ember sem tud megfelelni Isten elvárásainak. Csak a Jézusba vetett hit által kapunk felhatalmazást arra, hogy Isten gyermekeivé legyünk (Jn 1:12). Amikor átadjuk teljesen az életünket Jézusnak, meghalunk e világ számára, és számunkra is meghal e világ (Gal 6:14). Nem igazodunk többé e világ értékrendjéhez, hanem engedjük, hogy a Szentlélek megújítsa gondolkodásunkat. Ezáltal megérthetjük, mi „az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes” (Róm 12:2).
Tagja vagy-e már Jézus családjának? Hogyan ismered fel naponként Isten akaratát életedre nézve?

Szabó László

DÉLUTÁN | 

Júdás eladja Mesterét

– Lk 22:1-6

A nagytanács tagjainak, az akkori zsidóság vallásos vezetőinek gyűlölete Jézus iránt, abban a közös célban tetőzik, hogy „keresték a módját, hogyan öljék meg Jézust.” (2. v.) A néptől való félelmükben, akiket nem sikerült a maguk pártjára állítaniuk, úgy tűnik, nem tudnak elbánni Vele. „Azok megörültek” (5. v.) amikor Júdás, akibe „bement” a Sátán, eszközzé válik Jézus elfogásában, már csak a megfelelő alkalmat várták. Júdás, az Iskariótes kezükre is adta Mesterét a Gecsemáné kertben, amikor nem volt jelen a sokaság.
Mennyibe kerül az Úr Jézusba, az Isten Fiába vetett hitünk? Júdásnak harminc ezüst ütötte a markát, de megbánta tettét, a templomba hajítva a pénzt, „ment és felakasztotta magát.” (Mt 27:5) A Sátán ma is megkísérti az Isten Fiában hívőket, hogy az árulás eszközeivé legyenek, és ez által megkérdőjelezze az Úr Jézus tekintélyét. Ha azok is eladják Őt, akik követőivé lettek, mit tesznek mások?
Az Úr Jézus igazi követésében sokszor lesznek válaszutak: több pénz, inkább a barátok társasága, a szeszes ital, egy parázna kapcsolat csábítása, tiltott szerelem, vagy a karrier...stb., de Őnélküle.

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.