2017. augusztus 11., péntek

DÉLELŐTT | 
Hogy Isten megdicsőüljön ezáltal is

Igehely: 2Kor 9:6-15; Kulcsige: 2Kor 9:12 „Mert ez az Isten előtti szolgálat nemcsak enyhít a szentek nyomorúságán, hanem sokakat hálaadásra is indít Isten iránt.”

A hálás szívű, méltatlanságának tudatában élő, Istenben és az Ő munkájában gyönyörködő ember: egész ember, egészséges ember. Nem rágja az elégedetlenség mételye, nem vakítja gőg, gyűlölet sem perzseli. Ezért tud adni jó kedvvel, anélkül, hogy elvárna. Egyedüli vágya az, hogy szolgálata nyomán az Isten neve dicsőíttessen. Isten mindig visszaigazolja a kedvére való adakozást: nemcsak, hogy megadja, hanem meg is sokasítja a „vetőmagot”, hűséges szolgáit mindenben meggazdagítja „a teljes tisztaszívűségre” (11. v.). Az Istent megdicsőítő önzetlenek ima-karokon hordoztatnak, személyük kívánatos a szentek közösségében. Minél inkább lemondanak a maguk javairól, a maguk dicsőségéről, annál inkább gazdagodnak és tükröződik rajtuk Isten dicsősége. Mind örömteljesebbekké és ragyogóbbakká válnak Isten kimondhatatlan ajándéka, a Krisztus által. Vannak-e, akik benned kibontakozó munkájáért magasztalják az Urat? Milyen áldásokat tapasztaltál személyes életedben önzetlen adakozásod nyomán? Milyen következménye lehet az aggodalomból, kishitűségből, önzésből fakadó szűkmarkúságnak?

Kiss Lehel

DÉLUTÁN | 

Öröm az igaz Bíró döntései miatt

Igehely: Zsolt 9:1-5 „Hálát adok az Úrnak teljes szívemből, elbeszélem minden csodatettedet. Örülök és vigadok neked, zengem nevedet, ó, Felséges! Mert meghátráltak ellenségeim, elbuktak, és semmivé lettek előtted. Mert igazságot szolgáltattál ügyemben, trónodra ültél mint igaz bíró.”

Minden peres ügy végén vannak vesztesek (elítéltek), akik szomorkodnak, sírnak, és vannak győztesek, akik örvendenek. Dávid az utóbbiak közé tartozik, mert a per az ő javára dőlt el. Ki is mondja: „Örülök és vigadok neked, zengem nevedet, ó Felséges!… Mert igazságot szolgáltattál ügyemben, trónodra ültél, mint igaz Bíró.” A mi ellenségünk is meghátrált, legyőzetett a mi Urunk, Jézus Krisztus által ott a Golgotán. Igazságot szolgáltatott a benne hívők ügyében, s elfoglalta dicsőséges trónját az Atya jobbján. Az ő győzelme ma is biztosítja számunkra a győzelmet a gonosz kísértéseivel szemben. Éltél-e át ilyen győzelmet? Örülsz-e az Úr döntéseinek, és látszik-e rajtad ez az öröm? Dávid nem rejtette el örömét. Ő a nagy gyülekezet előtt beszélte el az Úr csodatetteit, s nagy örömmel, vigadozva fejezte ki háláját. Legyen nyitott a szíved az igaz Bíró előtt, és nyíljon meg ajkad a magasztalásra még ma este, és holnaptól a róla szóló bizonyságtevésre!

Mátis Csaba

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.