2024. szeptember 10., kedd

DÉLELŐTT | 
Jákób, a lépcső és a kő

Igehely: 1Móz 28:10–22; Kulcsige: 1Móz 28:17 „Félelem fogta el, és így szólt: Milyen félelmes ez a hely! Nem más ez, mint Isten háza és a menny kapuja.”

Úton vagyunk és az életútunkon több megálló is van. Van pályaválasztás, párválasztás, letelepedés, lakás-, autóvásárlás stb. Nagy szükségünk van ilyen helyzetekben biztos vezetésre. Isten a javunkat akarja, és ő vezet bennünket, ha elfogadjuk. Neki nagyon sok módszere van. Még álom, látomás, sőt a körülmények által is tud szólni. Van, hogy megijedünk, félelem környékez, de csodálatos, amikor felfedezzük, megtapasztaljuk Isten jelenlétét, vezetését, védelmét, sőt világosan halljuk, látjuk és megértjük az ő ígéretét.

Jákóbnak is megadatott ez a kiváltság. Ennek meglett a pozitív eredménye is. Még a hely neve is megváltozott: Lúzból Bétel lett. Bétel jelentése: Isten háza. Ezt a látomást még Jézus is megemlíti a Jn 1:51-ben: „Bizony, bizony, mondom néktek: meglátjátok a megnyílt eget és az Isten angyalait, amint felszállnak, és leszállnak az Emberfiára.”

Hol tartasz életutadon? Találkoztál már Istennel, tapasztaltad jelenlétét, vezetését, védelmét? Ha igen, akkor merj döntéseket, ígéreteket hozni, amiket be is teljesítesz!

Egyed Ernő

DÉLUTÁN | 

Beteg ember imádsága

Igehely: Zsolt 88:1–19; Kulcsige: Zsolt 88:4–5 „Mert tele van bajokkal a lelkem, életem közel került a holtak hazájához. A sírba roskadók közé sorolnak, olyan lettem, mint egy erőtlen férfi.”

Amikor jól megy dolgunk, talán akkor imádkozunk a legkevesebbet. De amikor jelentkezik egy betegség, akkor több mint valószínű, hogy imádkozunk, sőt imádkoztatunk.

Előttünk áll egy beteg ember imádsága. Egy helyzet, aminek a konkrét okát nem ismerjük, és Isten is távolinak tűnik. A Bibliában le van írva néhány eset. Most élő keresztyének, ismerjük a szenvedés okát, például: Jób, Jézus Krisztus vagy Pál apostol esetében, akinek tövis adatott testébe, hogy el ne bizakodjon (2Kor 12:7). Ez a helyzet, betegség, tövis késztette arra, hogy háromszor is könyörögjön.

Nem tudom, hogy nekünk milyen a kapcsolatunk Istennel az imádság területén, vagy ha van-e valamilyen betegség a testünkben. Egyet tudok saját tapasztalatból is, hogy az imának ereje van: „Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének” (Jak 5:16), és közel tart Istenhez.

Több mint valószínű, hogy itt a földön a testünket érni fogja olyan szenvedés, aminek nem tudjuk az okát, de majd Istennél a mennyben mindent megtudunk. Addig pedig tartsuk vele a kapcsolatot imádságban, akár egészségben, akár betegségben vagyunk éppen!

Egyed Ernő

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
6 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 24:10–14, 62–67; Kulcsige: 1Móz 24:63 „Estefelé kiment Izsák imádkozni a mezőre. Amint föltekintett, látta, hogy tevék közelednek.”

Az istenfélő Ábrahámnak istenfélő a szolgája is, aki az urától való megbízást még az evésnél is elsőbbrendűnek tartja (1Móz 24:33).

Valahol van egy lány, akit Isten Izsáknak rendelt feleségül, a feladat őt megtalálni, az alapelvekhez ragaszkodva, Isten útmutatását kérve és követve. Izsák felesége nem lehet kánaánita, de hajlandó kell legyen eljönni Kánaán földjére. A hívő fiatalnak ne legyen világi társa, de legyen kész elmenni a társával széles e világra, oda, ahova az Úr küldi.