2024. március 6., szerda

DÉLELŐTT | 
A meg nem tért szív és az eljövendő ítélet

Igehely: Mt 12:33–37; Kulcsige: Mt 12:36 „De mondom nektek, hogy minden haszontalan szóról, amelyet kimondanak az emberek, számot fognak adni az ítélet napján.”

Ahol egy fában egészséges élet van, ott a fa gyümölcsözik a saját neme szerint. Hasonló módon, ha Isten újjáteremtette természetünket, a gyümölcs is jó lesz. De ha a gyümölcs rossz, ez azért van, mert a fa az, ami mindig is volt – rossz fa. Aki a szíve mélyén romlott, a szívének az állapota meg fog látszani, mint ahogyan ez megmutatkozott a farizeusok életében is. Azért nem szólhattak jót, mert ,,amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.” Jézus keményen megfeddte a farizeusokat, viperák fajzatainak szólítva őket, akik szívük rosszindulatú megnyilvánulásait, mérges, meggondolatlan szavaikkal fejezték ki. Azonban a hitetlen, meg nem tért szívnek meglesz a következménye. Jézus nyíltan elmondta, hogy az embereknek számot kell adniuk az ítélet napján minden haszontalan, hiábavaló szóról, amit kimondtak. Mert a kimondott szavak alapot képeznek az ítélethez vagy a felmentéshez. Krisztus ítélőszéke előtt jutalom vagy az ítélet lesz az emberek része.

Nézd meg, hogyan jársz, hogyan beszélsz! Nézd meg a szíved indulatait! Uralkodik-e benned Jézus? Vagy ő csak valami kiegészítő, amit „hozzácsaptál” az életedhez?

Tóth Róbert

DÉLUTÁN | 

A főpap áldásmondása

Igehely: 4Móz 6:22–27; Kulcsige: 4Móz 6:23–24 „Mondd meg Áronnak és fiainak: Így áldjátok meg Izráel fiait, ezt mondjátok nekik: Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged!”

Minden áldás az Úrtól jön, a testi és a lelki áldás is. Krisztusban meg vagyunk áldva minden lelki áldással (Ef 1:3). Ezek a lelkünk javára vannak, mint ahogyan a testünk számára is vannak áldások: az egészség, a tiszta levegő, a víz stb.

Áron főpap és a fiai megbízást kaptak az Úrtól, hogy megáldják Izráel fiait a következő szavakkal: „Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged” (24.v.). Isten őrző kegyelmét tapasztalta a nép a pusztai vándorlás során. Mi is megtapasztalhatjuk Isten áldó, őrző kegyelmét a sok veszély és kihívás között. „Ragyogtassa rád orcáját az Úr, és könyörüljön rajtad!” (25.v.). Isten a Fia áldozata által könyörül a bűnös emberen. Akin az Úr megkönyörül, az megtapasztalja a bűnbocsánat áldását. „Fordítsa feléd orcáját az Úr, és adjon neked békességet!” (26.v.). Akin az Úr megkönyörül, az tapasztalja azt, hogy Isten felé fordítja arcát, és ezért békessége lesz. Az ároni áldás három nagy értéket hordoz magában: biztonság, bűnbocsánat és békesség. Mindezt Krisztus szerezte meg nekünk, akinek neve legyen áldott örökkön-örökké (Ef 2:14, Kol 1:20)!

Áldásul vagyunk a környezetünknek? Hadd nyugodjon meg rajtunk Isten áldása, és az védelmezzen minket!

Tóth Róbert

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
10 + 10 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 24:23–44; Kulcsige: Mt 24:44 „Így szól az Úr az én Uramhoz: Ülj az én jobbomra, amíg lábad alá nem vetem ellenségeidet!”

Egyre közelebb vagyunk ahhoz a naphoz, amikor az Úr Jézus visszajön hatalommal és dicsőséggel. Amikor meglátják őt az ég felhőin, akkor majd siratja őt a föld minden nemzetsége (Jel 1:7). Részünkről, akik hiszünk benne, ezek beteljesült örömkönnyek lesznek. Ha akkor még életben leszünk, „elragadtatunk felhőkön az Úr fogadására a levegőbe, és így mindenkor az Úrral leszünk” (1Thessz 4:17b). Bárcsak házastársunkkal, családtagjainkkal, munkatársainkkal és szeretteinkkel mind együtt ragadtatnánk el!