2024. július 23., kedd

DÉLELŐTT | 
Tiszta lelkiismerettel mindenki előtt

Igehely: Jn 3:19–21; Kulcsige: Jn 3:21 „Aki pedig az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hogy nyilvánvalóvá legyen cselekedeteiről, hogy Isten szerint cselekedte azokat.”

Nappal, amikor ragyog a fény körülöttünk, eszünkbe sem jut, hogy világítsunk, de ha beesteledik, lámpát gyújtunk, mert a sötétség nem a mi világunk. Az emberek nem önmagáért szeretik a sötétséget, hanem azért, amit eltakar (például ruhán egy folt). Vannak olyan állatok, melyek kimondottan a sötétséget szeretik, és menekülnek a világosság elől. Szemük visszafejlődik, többnyire teljesen vakok. Így van ez a sötétségben élő emberrel is, akinek szellemi látása nincs, eltompult, érzéketlen. Szereti a bűnt, gyűlöli a világosságot, mert attól fél, ha a világosságra jön, tettei lelepleződnek, értéktelennek látszanak, és el kell fordulnia azoktól. Ezért inkább menekül Krisztus jelenlététől, mert az ő szentsége megítéli ezt az állapotot.

De van lehetőségünk erre az állapotra tudatosan nemet mondani, és kijönni belőle. Az Úr Jézus éppen azért jött, hogy aki beismeri bűnös voltát, tetteit, az többé ne járjon a sötétségben, hanem hittel elfogadja Krisztus bűnbocsánatát, és az ő fényében, világosságában járjon Isten gyermekeként. Az ő Lelke vezessen bennünket tovább, adjon mindehhez új erőt nekünk.

Schneider Károly

DÉLUTÁN | 

A jó rend öröme

Igehely: Kol 2:5 „Mert ha távol vagyok is testben, lélekben mégis veletek vagyok, és örömmel látom a köztetek uralkodó szép rendet és Krisztusba vetett hitetek szilárdságát.”

A feleségem minden reggel elmondja a három fiunknak (és még nekem is), hogy „ágyigazítás, rendrakás!” Sajnos, nem nagyon megy a rendrakás, ezért kell noszogatni bennünket. Az emberiség nagy része így van ezzel. Marie Kondo (japán írónő) Rend a lelke mindennek című könyvéből mintegy 6 millió példány fogyott el (40 nyelvre lefordították). Ebben azt ígéri, hogy egy varázslatos japán módszer segítségével örökre száműzheted a rendetlenséget a lakásodból. Tényleg ennyire egyszerű lenne a rendrakás?

Szellemi értelemben vizsgálva az életünket, világunkat, Isten mindent szép rendben megteremtett. Sajnos, a bűneset következtében az ördög, a romboló, a szétdobáló rendetlenséget és bábeli zűrzavart okozott a világban. Egyedül Jézus Krisztus tehet újra rendet az életünkben, mint ahogyan annak idején a jeruzsálemi templomban is rendet tett: „Ekkor kötélből korbácsot csinált, és kiűzte őket” (Jn 2:15). A mi életünkből is ki akar takarítani minden rendetlenséget, bűnt, tisztátalanságot és betölteni új élettel. Ez megvalósult a kolosséi gyülekezet életében, aminek örül Pál.

A szép rend együtt jár a Krisztusba vetett hit szilárdságával. Legyen ez így a mi életünkben is!

Schneider Károly

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
4 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?