2024. január 5., péntek

DÉLELŐTT | 
Kitartóan haladunk tovább a keskeny úton!

Igehely: Préd 7:1–16; Kulcsige: Préd 7:14 „A jó napokban élj a jóval, a rossz napokban pedig lásd be, hogy ezt is, amazt is Isten készítette azért, hogy az ember ne találja ki, mi következik.”

A Préd 7:14 elénk tárja, hogy Isten úgy tervezte az emberi életet, hogy ne tudjuk kitalálni, mit hoz a holnap. Viszont, ha nem tudjuk, akkor milyen módon tudunk felkészülni a jövőre? Amilyen fontos a válasz, olyan egyszerű is: Istenben bízva, rá hagyatkozva. Ő tudja, mi vár ránk, tudja, mi lesz egy nap múlva, és ezer év múlva is. Ő kezében tartja a világmindenséget és annak jövőjét, meg a miénket is. A mi feladatunk az, hogy bízzunk benne, higgyük el ígéreteit, és haladjunk a keskeny úton, ami az engedelmesség útja.

Isten igéje a következőket mondja: „Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját” (Jel 2:10c). Nem csak ma vagy ebben az évben szükséges a hűség, a kitartás, hanem mindhalálig. Aki viszont Istenbe veti bizalmát, az nem szégyenül meg. Ő, aki alkotta és irányítja a világmindenséget, a mi életünket is jól igazgatja.

Ha megbotlottunk, meghátráltunk vagy elestünk, a jó hír az, hogy Isten karja elég erős ahhoz, hogy felemeljen, megerősítsen és megtartson. A kérdés az, te kiben bízol? Milyen úton haladsz? Hogyan nyilvánul meg Istenbe vetett bizalmad?

Papp Lénárd

DÉLUTÁN | 

Tegyen készségessé minden jóra!

Igehely: Zsid 13:20 „A békesség Istene pedig, aki az örök szövetség vére által kihozta a halottak közül a mi Urunkat, Jézust, a juhok nagy pásztorát.”

Ma este imádkozzunk, hogy Isten tegyen készségessé bennünket minden jóra, hogy az Ő akaratát teljesítsük, és így gyönyörködhessen mindennap bennünk. Előttünk van úgy Isten munkája, mint a mi felelősségünk. Igénk egyértelműen azt hangsúlyozza, hogy Isten az, aki bennünket késszé tud tenni minden jó cselekedetre, de hangsúlyozza a mi felelősségünket is. Nem szabad egyik hibát sem elkövetni: Sem azt, hogy mivel ez Isten munkája, akkor nekem nem is kell tennem semmit; de azt sem szabad hinnünk, hogy minden csak rajtunk múlik.

Kérd Istent, hogy munkálkodjon életedben, kérd, hogy Ő legyen az, aki készségessé tesz téged minden jóra, de élj is ennek az imádságnak a fényében. Sanyargasd meg a testedet, ha szükséges; vállalj különböző áldozatokat, ha kell; tégy meg mindent, ami rajtad áll; de ezzel együtt ismerd el, hogy Jézus nélkül semmit sem tudsz cselekedni (Jn 15:5).

Még ha nem is értjük meg pontosan, hogy ez hogyan működik, a Biblia mind a kettőt igen kihangsúlyozza. Nem is kell mi mindent megértsünk és megmagyarázzunk, de mindannyiunknak a kötelessége, hogy eszerint éljünk. Te milyen jó cselekedeteket tettél ma?

Papp Lénárd

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.