2024. február 26., hétfő

DÉLELŐTT | 
Messiás, jelekkel és csodákkal

Igehely: Mt 11:1–6; Kulcsige: Mt 11:4 „Jézus így válaszolt nekik: Menjetek, és mondjátok el Jánosnak, amiket hallotok és láttok.”

A tanítványok feladata minden időben az, hogy mesterük parancsát teljesítsék. Jézus parancsát az általa elhívott 12 tanítvány teljesítette. Keresztelő János parancsát pedig azok a tanítványok, akiket Jézushoz küldött. De miért is küldte János Jézushoz a tanítványait? Talán meggyengült és elbizonytalanodott hitében, miközben a börtönben sínylődött? Vagy tanítványai számára vált fontossá az, hogy meggyőződjenek Jézus messiási küldetéséről?

Mindkettő igaz lehet azért is, mert János tanítványai a Jézussal való találkozás után megismerték az igazságot: Jézus Messiás, azaz Isten Felkentje volt, akit jelek és csodák kísértek földi élete, munkássága idején. Ezeket látva és Jézussal személyesen találkozva, bátran vihették Jánosnak a börtönbe az üzenetet.

Ha Jézus a te életedben is csodát tett, akkor neked is van ilyen megtapasztalásod. Gondolkozz el, és kérd Isten tanácsát, hogy mutassa meg, kinek kell a mai napon Jézusról bizonyságot tenned! Hidd el, ez mindkettőtök javát fogja munkálni!

Veress Ernő

DÉLUTÁN | 

A Sátán könyörtelen ellenség

Igehely: Jn 8:43–47; Kulcsige: Jn 8:44 „Ti atyátoktól, az ördögtől származtok, és atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja.”

Az Úr Jézus idejében a zsidók közül többen voltak, akik látták csodáit és hallották tetteit, mégis ellenszegültek tanításának, és azon voltak, hogy Őt megöljék. Ezek az igazság megátalkodott ellenségei voltak. Az Úr Jézus azt mondta róluk, hogy az ördöghöz tartoznak. Félelmetes kijelentésnek tűnhetett, de ez volt a valóság.

Vajon csak akkor voltak ilyen gonosz szívűek az emberek? Talán napjainkban is ezt mondaná az Úr Jézus egyesekről? Az Ige szerint a Sátánhoz való tartozás jelei abban mutatkoznak meg, hogy az ember nem bírja hallgatni az Igét, vagy ha hallja, nem érti meg, hazugságot beszél, és nem hisz az Úr Jézusban. A valóság az, hogy mindaddig, amíg valaki meg nem tér, a Sátánhoz tartozik. A Sátán pedig embergyilkos volt kezdettől fogva. Amikor háborúk borzalmairól, gyilkosságokról hallunk, akkor ezekben egyértelmű, hogy a Sátán mutatja meg halálos erejét.

De a mi Atyánk az örökkévaló Isten, aki az Úr Jézus által megszabadított bennünket a halálos ellenségtől. Ugye, te is hálás vagy ezért?

Veress Ernő

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
8 + 9 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Kir 12:6–16; Kulcsige: 1Kir 12:8 „De ő nem fogadta meg a tanácsot, amelyet a vének adtak neki, hanem tanácskozott az ifjakkal is, akik vele együtt nőttek fel, és az ő idejében álltak szolgálatba.”

Isten választott népe sohasem alkotott egységes királyságot. Dávid és Salamon birodalma Júda, Jeruzsálem és Észak-Izráel királyságaiból állt, akik egy rövid időre közös királyt választottak. Dávid családjának dinasztikus öröklését csak Jeruzsálem és Júda ismerte el. Az északi törzsek a Dáviddal kötött szerződés (2Sám 5:3) alapján fenntartották maguknak a királyválasztás jogát. Dávid személye összekovácsolta a népet, Salamont inkább csak elfogadták, de Roboámnak már bizonyítania kellett, hogy népének jólétét és nem saját büszke vágyait fogja szolgálni.