2024. február 19., hétfő

DÉLELŐTT | 
A tizenkettő kiküldése

Igehely: Mt 10:1–10; Kulcsige: Mt 10:1 „Magához hívta tizenkét tanítványát, és hatalmat adott nekik a tisztátalan lelkek felett, hogy kiűzzék azokat, és gyógyítsanak mindenféle betegséget és erőtlenséget.”

Amikor valaki elmegy állást keresni, a munkáltató ismerteti a munkával kapcsolatos tudnivalókat. Amikor Jézus kiküldi a 12 tanítványt, ugyanúgy ismerteti velük azt, hogy mi a feladatuk, és hogyan kell azt végezniük. Az a tanítvány feladata, hogy elmenjen, és hirdesse, hogy elközelített az Isten országa. Más szóval: Most van az alkalmas idő keresni Istent. Isten ezzel a paranccsal küldi el most is a tanítványokat.

Amire szeretném, ha még odafigyelnénk, az a felsorolás második fele. Ne szerezzetek pénzt, tarisznyát se vigyetek, két ruhát se vigyetek, se sarut, se botot. Ezek mindennapi használati tárgyak voltak, amelyek biztonságot jelentettek az ember számára. Az utazóknál gyakran megtalálhatóak voltak ezek a dolgok. Jézus próbálja tanítani őket arra, hogy tanítványnak lenni azt jelenti: Teljesen megbízom Istenben, csak rá bízom magamat.

Két kérdés foglalkoztatott engem, és ezt szeretném neked is feltenni: Miről szól az üzenet, amit te hirdetsz? El tudsz-e indulni a bizonytalanba, Istenben bízva? Ha ő tesz méltóvá a szolgálatra, akkor gondot is visel rólad.

Király Márk

DÉLUTÁN | 

A földi nyugalom ajándéka

Igehely: 1Kir 5:1–5 (4:21-25); Kulcsige: 1Kir 5:5 „Júda és Izráel biztonságban lakott, mindenki a maga szőlője és fügefája alatt, Dántól Beérsebáig, Salamon egész életében.”

Salamon király életének egy különleges időszakát látjuk. Apjával, Dáviddal ellentétben, akinek uralkodását állandó harcok jellemezték, Salamon a béke időszakát éli meg. Mi nem vagyunk királyok, nem veszünk részt fizikai csatákban sem, de mindannyian megtapasztaljuk a pihenés és a tevékenység, a béke és a kihívás időszakait. A nyugalom pillanatai, akár egy békés reggel, egy csendes este vagy egy szabadnap formájában jönnek, lehetőséget adnak arra, hogy visszalépjünk a mindennapi problémáinktól, és Istennel töltsünk időt. De hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni ezekből a nyugodt pillanatokból?

Salamon példát ad nekünk erre. Ő arra használja ki a pihenés idejét, hogy valami jelentőset tegyen Istenért. Mi is felhasználhatjuk a pihenés pillanatait arra, hogy építsük az Istennel és egymással való kapcsolatunkat vagy Isten anyaszentegyházát. Ez jelentheti azt, hogy időt töltünk imádságban, a Biblia olvasásával vagy mások szeretetben való szolgálatával.

Miben nyilvánul meg a te életedben az, hogy „házat építesz Istennek”?

Király Márk

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
18 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.