2024. február 13., kedd

DÉLELŐTT | 
Békességre hívott el minket az Isten

Igehely: 1Kor 7:12–16; Kulcsige: 1Kor 7:12 „A többieknek pedig én mondom, nem az Úr: ha egy testvérnek hitetlen felesége van, aki kész vele élni, ne bocsássa el!”

Nagyon fontos a családi légkör: hogy szeretet van-e vagy gyűlölet? Békesség vagy harag? Jó hallani, hogy Isten békességre hívott el bennünket. A családban ez hogyan nyilvánul meg?

Úgy, hogy a hívő fél meg akarja nyerni házastársát az Úrnak (16.v.). Ha házasságkötés után az egyik fél hívő lesz, mindent megtesz ennek érdekében: úgy él, beszél, viselkedése Istenre mutat, imádkozik és böjtöl, hívja házastársát az Úrhoz. Elsődleges célkitűzése lesz ez.

Úgy, hogy a hívő fél nem keresi az elválást hitetlen társától. Vele akar élni, megéli az Isten országának alaptörvényeit, ami az igazság, szeretet, öröm és a többi krisztusi erény. Ezeket képviseli.

Úgy, hogy a hívő fél tisztában van azzal a nagy áldással, amit képvisel, hogy miatta „meg van szentelve” a társa is (14.v.). Ez nem üdvösség még, örök élet sem, hanem egy olyan hatás, amikor Isten országa terjed és árad a másik félre is, érzi az Istent, Jézus szeretetét. Ezért van remény és hit a megtéréséhez.

Hogyan lehet békességesen élni a családban? Hogyan tudjuk ezt a jó hatást, hogy „meg van szentelve” minél erősebben képviselni és terjeszteni?

Szűcs Sándor

DÉLUTÁN | 

Az igazi társ megtalálása

Igehely: Péld 18:22 „Aki jó feleséget talált, kincset talált, és elnyerte az Úr jóakaratát.”

Az igazi társ az, akit Isten neked rendelt. Ha őt megtaláltad, kincset találtál. Ez az egész folyamat – a keresés – az Úr jelenlétében történik. Aki keresi a társát, az Isten akaratát keresi saját életére nézve, hogy kedvesebb legyen az Úrnak. Jelleme, cselekedetei, gondolkodásmódja, tanulása, munkahelyi viselkedése mind az Úr örömére legyenek. A baj akkor történik, amikor a másikban keresem ezeket. Kedves fiatalok, keressétek Isten akaratát saját életetekre nézve, és meglátjátok, hogy Isten kirendeli azt, akit kiválaszthattok, elétek hozza, és örülni fogtok neki.

Az is fontos, hogy a másikban értékes kincseket keress. Nem olyasmit, ami csak a szemnek tetszik, hanem lelki dolgokat kell figyelni: a jellemet, a másokkal való bánásmódot, hogy szereti és tiszteli-e az idős embert. Az örökkévaló dolgokat kell látni, a maradandót, a lelkieket: Mennyire veszi ki a részét a szolgálatból, a gyülekezet mit jelent neki, az adakozást szívesen teszi-e, vagy csak kapni szeretne? Hogy áll az Istennek való engedelmesség kérdésében és az önmegtagadás területén?

Szűcs Sándor

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
1 + 3 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.