2024. április 2., kedd

DÉLELŐTT | 
Élet a feltámadott Krisztussal

Igehely: Kol 3:1–4 „Ha tehát feltámadtatok Krisztussal, azokat keressétek, amik odafent vannak, ahol Krisztus van, aki Isten jobbján ül. Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel! Mert meghaltatok, és a ti életetek el van rejtve Krisztussal együtt Istenben. Mikor Krisztus, a mi életünk megjelenik, akkor vele együtt ti is megjelentek dicsőségben.”

Pál apostol az új életünkről beszél. Ha megismerjük a Jézussal való kapcsolatot, ez a lelki feltámadást jelenti. Az a részünk, ami halott volt a bűn miatt, feltámad a Krisztussal. Meghalunk a régi, világias életnek, és megelevenedünk Jézus számára. Rájövünk arra, hogy Jézus nem egy könyvbe zárt valaki, hanem valóban él, lehet vele beszélni, lehet tőle erőt kapni. Láthatatlanul, de velünk van, bennünk él. Vágyat érzünk arra, hogy még többet törődjünk ezzel a kapcsolattal, amely minket a mennyhez köt. Biztat is az ige, hogy törődjünk az odafennvalókkal, lelkünk üdvösségével, és másokat is segítsünk, hogy rátaláljanak az üdvösségre.

Akik megismerték az Urat, azok élete el van rejtve Jézussal együtt az Istenben. Itt a védelmet és a vigasztalást hangsúlyozza Pál. A megismerés után nem hagy magunkra, jelenlétében élhetünk minden örömünkkel és terheinkkel együtt. Amikor majd visszajön, mi is megjelenünk vele dicsőségben. Tehát ez nem egy rettenetes és nemkívánt esemény lesz, hanem boldog beteljesedés.

A keresztyénség élet a feltámadott Krisztussal. Nem kell egyedül küszködni, nem kell boldogtalan, céltalan életet élni. A feltámadott Krisztussal élt élet tartalmas és szép.

Budai Lajos Dániel

DÉLUTÁN | 

A feltámadás vigasztaló üzenete

Igehely: 1Thessz 4:13–18; Kulcsige: 1Thessz 4:14 „Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadt, az is bizonyos, hogy Isten az elhunytakat is előhozza Jézus által, vele együtt.”

A Biblia nem hagy tudatlanságban az elhunytak felől. Jézus Krisztus feltámadt a halálból, így Isten előhozza az elhunytakat is, vele együtt, a Jézus visszajövetelekor. Először a Krisztusban elhunytak fognak feltámadni, azután akik megmaradtak a földön, és élnek, elragadtatnak a levegőbe, az Úr fogadására. A feltámadásig azok a hívők, akik meghaltak, és Jézusban hittek, a mennybe jutnak az Úr Jézus ígérete szerint (Jn 17:24). Várakoznak a feltámadásra (Jel 6:11), de ez a várakozás is jobb, mint a földi élet. Pál apostol ezt mondja: „Mert nékem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség” (Fil 2:21).

Jézus feltámadása azért vigasztaló üzenet, mert nekünk is lesz feltámadásunk az örök életre. Amit Isten Jézussal megtett, velünk is megteszi, csak higgyünk benne. Azért hangsúlyozom, hogy higgyünk benne, mert elképzelni sem tudjuk, milyen a túlvilág. Csak sejtésünk van róla, de elménk fel sem foghatná annak valóságát. Isten a hithez kötötte az odaérkezést.

Higgyünk az igének, és legyen erős a vigasztalásunk a Szentlélektől, ha a halállal kell szembenéznünk, vagy gyászolókat kell vigasztalnunk.

Budai Lajos Dániel

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
4 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Kir 12:6–16; Kulcsige: 1Kir 12:8 „De ő nem fogadta meg a tanácsot, amelyet a vének adtak neki, hanem tanácskozott az ifjakkal is, akik vele együtt nőttek fel, és az ő idejében álltak szolgálatba.”

Isten választott népe sohasem alkotott egységes királyságot. Dávid és Salamon birodalma Júda, Jeruzsálem és Észak-Izráel királyságaiból állt, akik egy rövid időre közös királyt választottak. Dávid családjának dinasztikus öröklését csak Jeruzsálem és Júda ismerte el. Az északi törzsek a Dáviddal kötött szerződés (2Sám 5:3) alapján fenntartották maguknak a királyválasztás jogát. Dávid személye összekovácsolta a népet, Salamont inkább csak elfogadták, de Roboámnak már bizonyítania kellett, hogy népének jólétét és nem saját büszke vágyait fogja szolgálni.