2023. június 5., hétfő

DÉLELŐTT | 
Föld porából és férfi bordájából formált 

Igehely: 1Móz 2:4-7,18-25; Kulcsige: 1Móz 2:7a,22 „Azután megformálta az Úristen az embert a föld porából. Az emberből kivett oldalbordát az Úristen asszonnyá formálta, és odavezette az emberhez.”

Elmélkedjünk a mai napon arról, hogyan jött létre az ember, és mi az emberlényege?
1. Isten formálta meg. Aki vagyok, amilyen vagyok, az Isten akaratából ill. tudtával történt. Hogyan? Valaki azt mondta, hogy a teremtés minden egyes mozzanata egy bizonyos célnak, funkciónak megfelelően lett kialakítva. Úgy lett megalkotva, hogy működőképes legyen. Amikor eljött a hatodik nap, akkor „látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó.” Ha jó, akkor a célnak megfelel. 2. A „föld porából” és „a maga lelkéből”. Mi az ember? Az orvostanhallgatók megtanulják az emberi test részeit, működési elveit, és azt mondják: „Így működik az ember.” Jönnek a pszichológusok, és azt mondják: „Nem egészen úgy van, hiszen vannak lelki folyamatok, amelyek nagy mértékben befolyásolják az ember életét!” Jönnek a teológusok, és azt mondják: „Igen, mindez igaz, de Isten Lelke által ember az ember.” Kinek van igaza? Istennek.
Mi az ember? A 22. vers arról beszél, hogy az ember nem a férfi, hanem a férfi és a nő. Az ember tehát két részből álló egész. Így működik jól a családban, a gyülekezetben, a társadalomban. Legyünk érte hálásak!

Csuhai József

DÉLUTÁN | 

Hálaadás a jól fejlődő gyülekezetért 

Igehely: Fil 1:1-11; Kulcsige: Fil 1:9-11 „És imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel, hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek Krisztus napjára, és gazdagon teremjétek az igazság gyümölcsét Jézus Krisztus által Isten dicsőségére és magasztalására.”

Egy újabb gyülekezet és Pál apostol újabb hálaadása. Most a filippi gyülekezet és Pál viszonyát figyelhetjük meg. Az első európai gyülekezet. Olyan gyülekezet, mely a kezdetektől egészen a „mai napig” hűségesen az apostol mellett van. Hogyan lehetséges ez? 1. Közösséget vállaltak az evangéliummal. Az evangelizáció szolgálatát támogatták, és lehetőség szerint ők is végezték. Nem szégyellték az evangéliumot – „hiszen Isten ereje az” (Róm1:16). Kezdetben szenzáció volt az evangélium. Sokat halljuk, de az egyénnek ma is a legmeglepőbb ajánlat Isten részéről. Általa az ember békességre lel. Pihenése, álmai nyugodtak lesznek.
2. Pál apostol anyagi szükségleteire is gondoltak. Gyakran küldtek támogatást. Pál nem élt vissza ezzel a szeretettel, hiszen tudjuk, hogy gyakran dolgozott saját kezével, mint sátorkészítő, de elfogadta a segítséget, mert az fölszabadította a lelki munkára.
Milyen jó, ha Isten szolgái megtapasztalhatják a gyülekezetek gondoskodó szeretetét! Te is része vagy ennek?

Csuhai József

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
10 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.