2023. július 8., szombat

DÉLELŐTT | 
Nebukadneccar értelme helyreállt

Igehely: Dán 4:30-34; Kulcsige: Dán 4:33a „Abban az időben értelmem visszatért, és királyi uralmamhoz méltóan visszatért tündöklő dicsőségem is. Az udvari emberek és a főurak fölkerestek engem, visszahelyeztek királyságomba, és még nagyobb hatalomra jutottam.”

Nebukadneccar saját szavaival mondja el történetét. Érdekes a szemléletváltás, amely életében történt: az a király, aki valamikor saját magától és dicsőségétől elszállva nézte a nagy Babilont, most tiszta értelemmel magasztalja és dicsőíti az örök Istent, annak ellenére, hogy még nagyobb hatalomra jutott, mint amilyen először volt neki. Visszakapta a trónt, a hatalmat, tündöklő dicsőséget, mégsem ezekkel dicsekszik, hanem az Istent dicséri. Megértette, hol az ő helye a teremtett világban: a magas pozíció, amelyet betölt, nem dicsekvésre adatott neki, hanem szolgálati lehetőség a nép felé, eszközként a nagy Isten kezében.
Súlyos állapot a lelki zavar, a büszkeség, gőg, lázadó lelkület, amikor azt gondolja valaki, hogy körülötte forog a világ. Ez nem fáj, mint egy testi betegség, de idővel megöl, mérgezi a környező embereket is.
Ugye, nem kell a megaláztatás mélységeit megjárjuk ahhoz, hogy felismerjük helyünket az életben, a dicsőséget pedig csakis Istennek adjuk?

Dr. Kisded Ernő

DÉLUTÁN | 

Átformáló Lélek

Igehely: 1Sám 9:27-10:12; Kulcsige: 1Sám 10:6 „Akkor megszáll téged is az Úr lelke, velük együtt prófétai révületbe esel majd, és más emberré leszel.”

Saul egy a számtalan példa közül arra, hogy Isten Szentlelke át tud formálni egy embert úgy, ahogy mi azt el sem tudjuk képzelni. Saul élte életét, el volt foglalva a mindennapi feladatokkal. Tudta, hogy származása miatt rá nem vár különös feladat a nép vezetésében, prófétai szolgálatot sem keresett. Isten terve azonban más volt vele. Ő kiválasztotta, megváltoztatta lelkületét, késszé tette arra a szolgálatra, amire sem ő, sem a nép nem látta alkalmasnak. De ki tesz alkalmassá egy feladat elvégzésére? Isten átformáló Lelke.
Nem elég elindulni, végig kell menni a jó úton. Sajnos, Saul elfordult Istentől és az Ő tervétől (1 Sám 15:11). Nem Isten átformáló munkája volt elégtelen, hanem Saul hagyta el az Isten által adott parancsokat. Sajnos, nem találta meg a helyreállás lehetőségét, és tragikus vége lett. Pedig Isten mindent megtett azért, hogy az Ő szolgája legyen.
Bennünket is átformál ugyanaz a Lélek. Nem elszenvednünk kell ezt, hanem megragadni a benne levő lehetőséget: „akiket eleve kiválasztott, azokról eleve el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez, hogy ő legyen az elsőszülött sok testvér között. Akikről pedig ezt eleve elrendelte, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette” (Róm 8:29-30).

Dr. Kisded Ernő

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
11 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Sám 25:23–33; Igehely: 1Sám 25:28 „Bocsásd meg azért szolgálód hibáját, mert a te házadat, uram, bizonyosan maradandóvá teszi az Úr, hiszen az Úr harcait harcolod, uram, és nincs benned semmi rossz, mióta élsz.”

A ránk következő héten több alkalommal is ószövetségi csatákról, háborúkról fogunk olvasni. Ezekből nem csupán történeti információkat, nem is haditechnikai ismereteket kapunk, hanem a lelki éle-tünkhöz és lelki harcainkhoz tanácsokat, alapelveket. Abban, ahogy Isten az ószövetségi hősökhöz szólt, amit azok tettek, és ahogyan reagáltak az Isten akaratára, mi magunk is az Úr szavát hallhatjuk meg. Így Dávid története Nábállal és Abigaillal számunkra is tanulságos.