2023. július 29., szombat

DÉLELŐTT | 
Málkus füle

Igehely: Lk 22:49-51; Kulcsige: Lk 22:51 „Jézus azonban megszólalt, és ezt mondta nekik: Hagyjátok abba! És megérintve a fülét, meggyógyította őt.”

Az evangéliumi beszámolókból láthatjuk, ahogy Jézus Krisztus a kálvária felé vezető úton is másokra figyel, közbenjár, gyógyít és megbocsát. Döbbenetes, hogy bár tudta mi vár rá, mégis kiegyensúlyozott marad. Júdásnak fel is teszi a kérdést: „Így árulsz el”? Tanítványai hevesebben akarnak reagálni és megkérdezik: - „Uram, odavágjunk”? Meg sem várják válaszát, hanem indulatuknak szabad utat engednek. Egyrészt a tanítványok hozzáállása követendő, ugyanis foglalkoztatja őket, mi lesz Krisztussal. Másrészt viszont, – bár kikérték akaratát, de válaszát már nem várták meg. Mi ne legyünk ilyenek! Várjuk meg Isten válaszát, ne akarjuk olyan vonalon érvényesíteni az Ő akaratát, amit nem szánt nekünk. Jézus Krisztus nem azonosul tanítványai indulatával, hanem rendre inti őket, Málkus levágott fülét pedig meggyógyítja.
Beleszólhat-e Isten a hirtelen támadt hevességünkbe, tenni akarásunkba? Hogyan várhatunk a válaszára anélkül, hogy megelőznénk ezt elhamarkodott tetteinkkel? Imádkozzunk, hogy Krisztus ügye valóban szívünk ügye legyen. Uralkodjon Ő mindenféle indítékunkon és indulatunkon!

Petyár Lóránd

DÉLUTÁN | 

Pál elhívása

Igehely: Gal 1:10-17; Kulcsige: Gal 1:10 „Most tehát az embereket akarom meggyőzni vagy Istent? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája.”

Hívő életünk egyik nagy kísértése, hogy inkább másoknak akarunk tetszeni, mint Istennek. Az emberek felé irányuló megfelelési vágyunk kétféleképpen értendő: 1. amikor a világnak akarunk tetszeni, és megalkuszunk bűnös dolgokkal; 2. amikor a gyülekezetben akarunk megfelelni embereknek, és már nem Istenre összpontosítunk. Az utóbbi sok esetben azzal jár, hogy olyan evangéliumot akarunk hirdetni, amit Krisztus soha nem mondott, vagy olyan elhívásra alapozzuk a szolgálatunkat, amit soha nem kaptunk meg.
Pál azt mondja, hogy ő azt az evangéliumot hirdeti, amit Krisztustól kapott. Nekünk is ezt kell tenni. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy „az evangéliumról szóló tanítást” nem kell kutatni és értelmezni, hanem egyszerűen arról, hogy minden személyes meggyőződésből kell, hogy eredjen. Ha nem találkoztunk soha Jézussal, a Megváltóval, akkor az evangéliumunk sem hiteles. Az evangélium pedig az, hogy Jézus eljött, meghalt a bűneink miatt, mint tökéletes áldozat, és ha ezt hittel elfogadjuk, Ő hű és igaz, és megbocsát, megtisztít, újjá tesz.
Isten képes téged ma felszabadítani minden megfelelési vágy alól. Akarod?

Ferkő Attila

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
12 + 6 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.