2023. december 14., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Őrizzük meg magunkat tisztán Krisztusnak!

Igehely: 2Kor 11:1-6; Kulcsige: 2Kor 11:2 „Mert Isten féltő szeretetével féltelek titeket: mivel eljegyeztelek titeket egy férfiúnak, hogy tiszta szűzként állítsalak benneteket Krisztus elé.”

Az ige gyakran úgy mutatja be a gyülekezet kapcsolatát Jézus Krisztussal, mint a vőlegény és menyasszony kapcsolatát. Egy ilyen kapcsolatban azt az időt, ami el kell, hogy teljen a nagy eseményig, amikor a vőlegény és menyasszony ünnepélyesen eggyé lesznek, nem a tétlen várakozás jellemzi. Az Úr Jézus, a mi mennyei vőlegényünk, készíti a helyet a mennyei háznál. Előkészíti az eseményt, a menyegzőt, amikor bemutat az Atyának és a menny összes lakójának. A mi részünk sem a tétlen várakozás. Legyen mindig olaj a lámpásunkban, legyünk betelve Szentlélekkel, mert Ő a pártfogónk, akinek segítségével örömmel várjuk a vőlegényt, aki segít tisztán, hűségesen megmaradni a nagy találkozásig. A mi akaratunkon, döntésünkön múlik, hogy a Krisztus vére által megtisztult, megszentelt életünk megmarad-e tisztán. Menyegzői ruhánk fehér lesz-e, folt nélküli? Felelősek vagyunk, mert a mi döntésünk, hogy kinek engedelmeskedünk: a bűnös hajlamainknak, vagy Jézus Krisztusnak.
Állj az ige tükre elé, és nézd meg magad, tiszta-e még a Krisztustól nyert fehér ruhád?

Balog Ferenc

DÉLUTÁN | 

A szövetség megszegése emberek kedvéért

Igehely: 1Kir 11:1-13; Kulcsige: 1Kir 11:8 „Így tett Salamon a többi, idegenből szerzett felesége kedvéért is, akik a maguk isteneinek tömjéneztek és áldoztak.”

Elszomorító, hogy Salamon vénségére milyen bölcstelenül cselekedett! Isten azt mondta neki: „Nem tartottad meg a velem kötött szövetséget” (11.v.). A szövetség megrontása nem azzal kezdődött, hogy bálványokhoz hajlott a szíve. Idegen asszonyokat vett feleségül, amit Isten megtiltott „mert az ő isteneikhez hajlítják szíveteket” (3.v). Nem tudjuk, miért vette Salamon a bátorságot, hogy Isten erre vonatkozó parancsait sokszorosan megszegje. Talán ő, aki annyi nagy dolgot tett az Úrért és népéért, kivétel lehet, gondolhatta magában. Vagy talán az ő hite olyan erős, hogy őt nem lehet elhajlítani az Úrtól!
Mielőtt Salamont elítélnéd, vizsgáld meg magad! Nem próbáltad soha vétkeidet igazolni okoskodásokkal? Nem tettél soha olyat, amiről tudtad, hogy nem illik hívő emberhez, hogy a kollégák, nem hívő barátok kedvében járj?
A bűnt jobb elkerülni, mint kimagyarázni. Salamon engedetlenségének súlyos következményei lettek az országra, gyermekeire, unokáira. Az ország kettészakadt, a bűn és istentelenség egyre csak növekedett mind a két országrészben. Isten óvjon minket attól, hogy a vele kötött szövetséget megszegjük!
„Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját.” (Jel 2:10)

Balog Ferenc

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
5 + 5 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsid 12:4–11; Kulcsige: Zsid 12:11 „Az első pillanatban ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza azoknak, akik megedződtek általa.”

Jézus úgy mutatta be a mennyei Atyával megélt kapcsolatát, hogy az mindannyiunk számára elérhető és valóságos lehet. Úgy mutatta be az Örökkévaló szeretetét, mint egy törődő édesapa kedvességét. A zsidó férfiak számára az ötödik parancsolat megtartása magától értetődő, születésüktől beléjük nevelt cselekvés volt, aminek természetes része volt a szeretetből és féltésből fakadó fenyítés. Ezt a fenyítéket a legtöbben örömmel fogadták, mert elhitték, hogy ettől függ, hogy hosszú életet élhetnek-e békességben.