2023. augusztus 1., kedd

DÉLELŐTT | 
Anániás és a vak Saul

Igehely: ApCsel 9:1-18; Kulcsige: ApCsel 9:18 „És egyszerre, mintha pikkelyek estek volna le a szeméről, újra látott, azután felkelt, és megkeresztelkedett.”

Krisztus egyik legkiemelkedőbb szolgája Pál apostol volt, akit Tarzuszi Saulként ismertek. Ezt a nevet születésekor kapta a családjában. Majd a második születése, vagyis az újjászületése után, amelyről az Úr Jézus beszélt Nikodémusnak (Jn 3), Sault a továbbiakban Pálnak szólították, a latin paulus szóból, ami kicsinyt, alázatost jelent.
Saul a damaszkuszi úti drámai események után tért a keresztyén hitre. A megváltó Jézus megjelent neki ragyogó mennyei fényben, és Saul elveszítette fizikai látását. A Jézussal folytatott párbeszédét követően Sault az Úr Damaszkuszba küldte egy Anániás nevű tanítványához. Ő volt az eszköz arra, hogy Saul visszanyerje látását, és megtegye az első lépéseket az újonnan nyert hit útján.
Ezeket az eseményeket szem előtt tartva, adjunk hálát Istennek a fizikai látás ajándékáért. Imádkozzunk azokért, akik szenvednek a fizikai látás hiánya miatt, és azokért is, akik segítenek nekik boldogulni az életben. Adjunk hálát a lelki látás ajándékáért, amelyet az evangélium által nyertünk. Imádkozzunk azokért, akik lelkileg még sötétségben élnek, és a gyülekezeteink tagjaiért, hogy betölthessék a hivatásukat, és só és világosság legyenek. 

Petrică Crețu

DÉLUTÁN | 

A feddés helyes módja

Igehely: 1Tim 5:1-2, 19-20; Kulcsige: 1Tim 5:19-20 „Presbiter ellen vádat ne fogadj el, csak „két vagy három tanú szavára”. Akik vétkeznek, azokat mindenki előtt fedd meg, hogy a többiekben is félelem támadjon.”

Ha egy hívő elhajlik a hitéletben, a javító célú fegyelmezés első formája a feddés. Pál arra bátorítja Timóteust, hogy: „Akik vétkeznek, azokat mindenki előtt fedd meg, hogy a többiekben is félelem támadjon” (1Tim 5:20). Arra tanította, hogy pásztori szolgálatában és az igehirdetésében is használja a feddést: „hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással” (2Tim 4:2). A fegyelmezésnek e módjával kapcsolatosan az apostol azt ajánlotta, hogy teljes szelídséggel és tanítással, teljes tisztasággal történjék. Az apostol ezt írja a hitben való fiának: „Idősebb férfit ne dorgálj meg, hanem intsd, mint apádat, a fiatalabbat pedig mint öcsédet, az idősebb asszonyt, mint anyádat, a fiatalabbat, mint húgodat: teljes tisztasággal” (1Tim 5:1–2).
Ezeket szem előtt tartva, adjunk hálát az Úrnak a feddésekért, amelyeket az igehirdetők szava által intéz hozzánk. Imádkozzunk, hogy az igehirdetőknek ne csak bátorságuk legyen a feddéshez, hanem bölcsességgel és szelídséggel végezzék azt. Könyörögjünk azok helyreállásáért, akiket a túl kemény és szeretetlen dorgálás megsebzett.

Petrică Crețu

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
17 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 42:1–5; Kulcsige: ApCsel 7:12 „Amikor azonban meghallotta Jákób, hogy van gabona Egyiptomban, elküldte atyáinkat.”

8 éves lehettem, amikor egy délben, iskolából hazaérve, édesanyámat az ágy előtt térdelve, hangosan imádkozva találtam: „Istenem, a malacoknak nincs ennivalójuk, kérlek, rendelj ki számukra egy kis eleséget!” Felállt, és mondta, hogy induljunk. Arra a kérdésemre, hogy hova, azt mondta, hogy még nem tudja, de Isten meg fogja mutatni. Hoztam a kerékpárt, és kimentünk az utcára.