2020. március 17., kedd

DÉLELŐTT | 
A Szabadítóra mutató csodák

Igehely: Mt 15:29-39; Kulcsige: 15:31 „A sokaság pedig csodálkozott, amikor látta, hogy a némák beszélnek, a nyomorékok egészségesek lesznek, a bénák járnak, a vakok pedig látnak, és dicsőítette Izráel Istenét.”

Valószínű, sokan találkoztunk már a csodahajhász kifejezéssel. Általában olyan emberekre szoktuk ezt használni, akik nagyon népszerűsítik és támogatják az összejöveteleken történő csodáknak a megnyilvánulását. Mindannyian olyanok vagyunk, hogy szeretnénk átélni csodákat, mert azt gondoljuk, hogy azok majd igazolni fogják a hitünket, vagy az Istennel való jó kapcsolatunkat. A hit csodák általi igazolásával viszont az a nagy probléma, hogy abban a pillanatban, amikor egy csoda megtapasztalásától ezt várjuk el, akkor az automatikusan már rólunk fog szólni, s nem arról, aki a csodát teszi. Minket igazol, nem a Csodatevőt. Igen, az ember alaptermészete az énközpontúság. Szereti magát igazolni minden helyzetben. Ettől meg kell szabadulnunk. A 31. versben egy igen fontos alapelvet találunk, ami a csodákhoz való hozzáállást illeti: „... és dicsőítette Izráel Istenét”.

Ma reggel próbáljunk meg két fontos kérdésre válaszolni: 1.) Miért döntött Jézus úgy, hogy csodát tesz az életünkben? 2.) Milyen célt szolgálnak a csodák?

Ferkő Attila

DÉLUTÁN | 

Fiatalon az Úr szolgálatában

Igehely: 2Móz 33:7-11; Kulcsige: 2Móz 33:11 „Az Úr pedig színről színre beszélt Mózessel, ahogy az egyik ember beszél a másikkal. Amikor visszatért a táborba, a szolgálatára rendelt ifjú, Józsué, Nún fia nem távozott el a sátorból.”

Amikor Józsué életére gondolunk, általában azok az események jutnak eszünkbe, amelyek a honfoglalás idejében történtek. Érdekes azt olvasni, hogy még egy olyan vitéznek is, mint Józsué, valahol el kellett kezdenie a szolgálatot. Ő szolgált Mózesnek a sátorban, miközben Mózes Istennel beszélt.

Amint azt az előző estéken is láthattuk, vannak a fiatalkornak olyan jellemvonásai, amelyeket az ember hajlamos elfelejteni, amikor idősebb lesz. Sadrak, Mésak és Abednégó életében ez az „önfejűség” volt és a vakmerőség. Szembe mertek szállni Nebukadneccar határozataival. Jósiás király életében a kezdeményezés és a példamutatás volt jellemző, Józsuénál pedig a kitartást figyelhetjük meg a szolgálatban. Amikor Mózes és a többiek hazatértek a táborba, ő nem távozott el a sátorból, pedig nem lett volna köteles ottmaradni. Ő mégis azt választotta, hogy „túlórázik”, és még marad egy kicsit azon a helyen, ahol növekedni tud.

Az a gondolat foglalkoztat most, hogy én képes lennék-e túlórát vállalni az Isten szolgálatában?

Ferkő Attila

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 118:5–21; Kulcsige: Zsolt 118:19 „Nyissátok ki előttem az igazság kapuit! Bemegyek, és hálát adok az Úrnak!”

Évekkel ezelőtt megkeresett egy volt osztálytársam, hogy beszélni szeretne velem. Elmondta, hogy meghalt az édesanyja daganatos betegségben, neki tönkrement a házassága, és ráadásként az ő szervezetében is diagnosztizálták a rákot. Nagyon megsajnáltam, majd később ennek a zsoltárnak a 17. versét küldtem el neki „Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úr tetteit.” Elteltek az évek, az illető meggyógyult, lett új családja, de nem hirdeti az Úr tetteit. Talán, most még inkább sajnálatra méltó.