2020. március 10., kedd

DÉLELŐTT | 
Ilyen Isten országa

Igehely: Mt 13:44-50; Kulcsige: Mt 13:44 „Hasonló a mennyek országa a szántóföldben elrejtett kincshez, amelyet az ember, miután megtalált, elrejt, majd örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megveszi azt a szántóföldet.”

Három példázat szemlélteti Isten országát. A szántóföldben elrejtett kincs és az igazgyöngy példázata szemlélteti, hogy mindent fel kell adni Isten országáért. Nem lehet megtartani a régi életet, és úgy megkapni az újat. Nem lehet régi természettel új életben járni. Szükséges az újjászületés. Mindent oda kell adni Isten országáért. Nem lehet e világban is mindent kiélni, és majd odaát is minden jót megkapni. A megtéréssel mindent odaad az ember Krisztusnak. Odaadjuk bűneinket, énünket, terveinket, akaratunkat. A régit teljesen le kell vetkőzni, hogy fel lehessen öltözni az újat.

A kerítőháló példája arról szól, hogy az evangélium hirdetve van, és megérint sokféle embert. Az evangélium üzenete kétféle hatást vált ki az emberekből. Van, aki hittel fogadja, megtér és újjászületik. Van, aki ellenáll, és annak majd ítéletté válik az utolsó napon. Azok között, akik hallják az evangéliumot, lesznek olyanok, akik nem térnek meg, vagy csak a megtérés látszata lesz meg, de az utolsó napon minden kiderül. Mindenki majd megítéltetik igazságosan.

Miért könnyű vagy miért nehéz mindent odaadni Isten országáért? Mi segíti az Istennek való odaszánást? Miért veszélyes a képmutatás?

Kelemen Szabolcs

DÉLUTÁN | 

Bölcsesség a kapcsolatokban

Igehely: Péld 2:1-22; Kulcsige: Péld 2:10-12 „Bölcsesség költözik szívedbe, és az ismeret gyönyörködteti lelked. Megfontolás őrködik feletted, értelem oltalmaz téged. Megment a helytelen úttól és az álnokul beszélő embertől.”

Egyedül Istennél van bölcsesség. Aki azt szorgalmasan és kitartással keresi, megtalálja. Aki megtalálja, annak segítségére lesz a gyakorlati életben. Helyes útmutatást ad az ember kapcsolataira nézve. A bölcs ember helyes kapcsolatban van Istennel. Helyes módon tiszteli Isten törvényét. Keresi Isten akaratát és útmutatását minden élethelyzetre. Mindenben Isten igéje szerint szeretne eljárni. Az Isten szerinti bölcs ember törekszik minden emberrel békességben élni. Isten megőrzi attól, hogy gonosz emberek társaságába kerüljön. Megőrzi az olyan emberektől, akik elhagyják az egyenes ösvényt, és rossz utakon járnak. A hívő embernek nincs mit keresnie a gonoszok társaságában és gonosz mesterkedéseikben. A bölcsesség kész megmenteni más asszonyától, és a hízelgő idegen asszonytól. Segít abban, hogy tisztaságban megőrizze az útját nemcsak a fiatal, de az idősebb ember is.

A bölcsek megmaradnak, Isten megtartja őket. Fogadjuk meg az ige tanácsát: „Te azért járj a jók útján, és ügyelj az igazak ösvényere!” (20.v.).

Hogyan jellemzed az Istennel való kapcsolatodat? Hát az emberekkel való kapcsolatodat?

Kelemen Szabolcs

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.