2020. január 6., hétfő

DÉLELŐTT | 
Földre jött Király

Igehely: Mt 2:1-12; Kulcsige: Mt 2:11 „Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.”

Megkapó egyszerűséggel jelenti be Máté: gyermek született, mégpedig királyi gyermek. Király, akiben Isten beteljesíti a népe számára tett ígéreteket. Isten egyszerűségben hozta be a Fiát a mi világunkba, asszonytól, törvény alatt születve, azért, hogy a törvény alatt élőket megváltsa, hogy elnyerjük a fiúságot! (Gal 4:5)

A királyi gyermek bemutatása is nagyon sok üzenetet hordoz! Napkeleti bölcseket csillag vezet Jeruzsálemig, majd onnan tovább Betlehemig. A jeruzsálemi nép írástudói nem részesülnek ilyen rendkívüli vezetésben. Mintha Isten pontosan ezzel akarná tágítani az üdvre éhezők körét. Amikor a bölcsek rátalálnak, hódolattal borulnak eléje, úgy, ahogyan méltó egy királyt tisztelni! Mintegy példa gyanánt, hogy bár a zsidók királyát tisztelni jöttek, az egész világ királyát tisztelik benne. Meghajlásuk, tiszteletük, mintegy beteljesítése és előképe annak, amit a zsoltárban így olvasunk: „Hajoljanak meg előtte mind a királyok, és minden nemzet szolgáljon néki.” (Zsolt 72:11)

Eközben Heródes, nyugtalan féltékenységében a betlehemi gyermek megölését forralgatja. Te melyik oldalra állsz ma? Hódolattal a szívedben keresed, hogy teljesítsd akaratát?

Oláh Lajos

DÉLUTÁN | 

Krisztusért vállalt veszteség

Igehely: Fil 3:4-11; Kulcsige: Fil 3:8 „Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének páratlan nagyságáért. Őérte kárba veszni hagytam és szemétnek ítélek mindent, hogy Krisztust megnyerjem.”

Pál apostolnak hosszú listája volt, amire hivatkozhatott volna, és fölé emelte volna sok kortársánál. Ilyen volt a származása, az ebből fakadó társadalmi rangja, a neveltetése, a képzettsége, a buzgósága. Az élete, az álmai, a megvalósításai, az igyekezete mégsem volt egyéb, mint céltévesztés! Míg érdemként hivatkozott rájuk, ezek elválasztották Istentől.

Eljött azonban életében az a pillanat, mikor személyesen találkozott Krisztussal, amikor megértette, hogy mindez kár és szemét. Viszont abban a pillanatban, mikor Krisztusnak adta őket, nyereséggé lettek. Az Úrnak való szolgálatban felértékelődtek és alkalmassá tették Pált arra, hogy elmondhassa: „De Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok, és hozzám való kegyelme nem lett hiábavaló, sőt többet fáradoztam, mint ők mindnyájan; de nem én, hanem az Istennek velem való kegyelme.” (1Kor 15:10)

Életed, képességeid, lehetőségeid akkor érnek valamit, ha leteszed ezeket Isten kezébe és szolgálatára fordítod. Mi az, ami visszatart ettől? „Nem bolond az, aki odaadja, amit úgysem tarthat meg, hogy megnyerje azt, amit nem veszíthet el.” (Jim Elliot)

Oláh Lajos

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.