2020. január 3., péntek

DÉLELŐTT | 
Istennek hálaadással feltárt kéréseink

Igehely: Fil 4:4-9; Kulcsige: Fil 4:6 „Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt.”

Az alábbi jellemzők igazak-e rád?

1. Öröm. Miért kellett Pálnak figyelmeztetnie a filippieket, hogy örüljenek? Veled is előfordult már, hogy szomorúnak láttak, holott nem is voltál az? Az arcod elárulja, mi van a szívedben! Vajon az öröm árad belőled?

2. Szelídség. Milyen embernek ismernek téged? Ha vannak még rajtad vadhajtások, kérd Istent, hogy szelídítsen meg, hogy mások számára is elérhető légy.

3. Békesség. Az aggodalom nélküli élet nem jelenti azt, hogy felelőtlenek vagyunk. Egyszerűen csak leteszünk mindent Isten kezébe. Mi miatt aggódsz most? Itt az ideje letenni, és elkérni a minden értelmet meghaladó békességet!

4. Tiszta gondolkodás. A világ arra törekszik, hogy megfertőzze gondolatainkat. Felelősek vagyunk elménk tisztaságáért. Az ott elültetett gonosz gondolatok fognak kívánságokat, bűnt és végül halált szülni. Isten igéje az a tiszta víz, ami képes szívünket és gondolatainkat tisztán tartani.

5. Az Isten veled van! Ha az Úr követője vagy, légy ennek tudatában! Ő megígérte, hogy soha el nem hagy. Biztos lehetsz a hűségében! Ő is bízhat benned? Ha hiányzik életedből az öröm, a szelídség, a békesség, vagy a tiszta gondolkodás, kérd Istentől hálaadással!

Nagy Ferenc

DÉLUTÁN | 

Énekelve a próbában is

Igehely: ApCsel 16:16-25; Kulcsige: ApCsel 16:25 „Éjféltájban Pál és Szilász imádkozott, és énekkel magasztalta az Istent, a foglyok pedig hallgatták őket.”

A kijelölt igeszakaszban háromfajta éneket is megfigyelhetünk:

1. Világi ének. A szolgálólány csúfolkodása jelképezi a Sátántól eredő világi éneket. Pál és Szilász már nem tűrhette tovább Isten nevének gyalázását. Imádságuk által a lány megszabadult a gonosz lélek hatalmától. Az ilyenfajta istenkáromló énekek minket is körülvesznek. Mennyire zavarnak minket? Lehet, néha még dúdolunk is egy-két világi dallamot? Imádkozzunk azért, hogy különbséget tudjunk tenni az Istent dicsőítő és az Istent káromló énekek között!

2. Vallásos ének. A lány gazdái megtudták, hogy nagy haszontól estek el azáltal, hogy a lány megszabadult, ők is „énekelni” kezdtek. Ezek jelképezik az elvakult vallásos meggyőződéssel rendelkezők csoportját. Megrótták Pált és Szilászt, amiért elhagyták vallásukat, és másokat is téríteni akartak. Sokszor hallhatjuk mi is, ahogy mindenki védi saját berkeit. Nem a vallásunkhoz, hanem Istenhez kell ragaszkodnunk. Attól, mert valami vallásos köntösbe van bújtatva, még nem biztos, hogy Isten szerinti!

3. Valódi ének. Pál és Szilász éneke a valódi ének. Ez az, amiben Isten gyönyörködni tud. A bántalmazások és a fogság ellenére is tudtak örömmel énekelni Istennek. Ez volt az a bizonyságtevés, amire a filippi börtönőr megtérhetett. Legyen tele a szívünk valódi énekekkel!

Nagy Ferenc

 Napi áhítat

Igehely: Gal 5:13–21; Kulcsige: Gal 5:16 „Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek.”

Íme, egyértelműen előttünk áll az egész hét témája: az óember levetkezésének feszültsége. Mintha egy izzadtságtól és mocsoktól ránk tapadt ruhát kéne lecibálnunk magunkról. Fárasztó és fájdalmas eltávolítani. Micsoda fellélegzés megszabadulni belőle!