2020. január 25., szombat

DÉLELŐTT | 
Fa és gyümölcse

Igehely: Mt 7: 15-20; Kulcsige: 7:17 „Tehát minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem.”

Az udvarunkon van egy körtefa, amelyet a betegségek alaposan megtépáztak. Már sokszor elhatároztam, hogy kivágom, mert olyan éktelen. Csonkjából azonban egy friss ág hajtott ki, amely minden évben ontja a zamatos gyümölcsöt. Az Úr Jézus arra figyelmeztet, hogy a prófétákat, igehirdetőket ne a megjelenésük, kedves beszédük alapján ítéljük meg, hanem az életükben termő gyümölcsök alapján. Sajnos, vannak igehirdetők, akiket a lélekmentés vagy a szentség gyümölcsének a hiánya tesz hiteltelenné. Mások pedig olyan üzenettel, tanítással állnak elő, amit nem Isten üzen, mindamellett, hogy a Szentírásból merítik. Megint mások ragadozóként magukkal rántanak némelyeket az Úr népe közül. Egyik nagyobb kárt okoz, mint a másik. Hogyan vizsgálhatjuk meg a gyümölcsöket? Életem során néhány nagyon jó gyümölcsű prófétával ismerkedhettem meg. Szószéki eredményességüket akkor értettem meg igazán, amikor családi körükben, gyermekeik komoly nevelésében, közvetlen baráti beszélgetésekben és a csendeskamra imádságaiban ismerhettem meg őket. Imádkozzunk ilyen „gyümölcsfákért” közösségeinkben!

Kovács Barna

DÉLUTÁN | 

A szív elrejtett embere

Igehely: 1Pt 3:1-7; Kulcsige: 1Pt 3:3-4 „Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek, ne a hajfonogatás, arany ékszerek felrakása vagy különféle ruhák felöltése, 4hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes Isten előtt.”

A legtöbb feszültség akkor áll elő egy családban, amikor nem engedelmeskednek az igének. Ilyenkor, ha nem Istené az utolsó szó, akkor valaki szeretné ezt kiharcolni magának. Ekkor lép életbe a „B” terv: szavak nélkül megnyerni a másikat. Ez azt jelenti, hogy magaviseletemmel visszacsalogatom az Isten beszédének tekintélye alá. Ehhez istenfélő és tiszta életre van szükség. Leggyakrabban a felemás igában levőkre alkalmazzuk ezt az igeszakaszt, pedig minden házastársi kapcsolatra érvényes.

Talán nem hiába említi itt Péter apostol a nők szépítkezésére, öltözködésére vonatkozó isteni elveket, hiszen ez által a másik felet Istenhez kell vonzania. Gyakran szembesülünk azzal a kereskedelemben, hogy kétes minőségű árut egy különösen szép csomagolással akarnak ránk sózni. Pedig a csomagolás szerepe, hogy megvédje és hűen tükrözze a benne levő termék minőségét. A test szépségét, különösen a nőkét, a világ bálványként imádja, és ennek oltárán kész mindent feláldozni. Isten Igéje arra figyelmeztet, hogy az öltözködésünk és jól ápoltságunk a bennünk levő rejtett értékeket hivatott bemutatni.

Kovács Barna

 Napi áhítat

Igehely: Gal 5:13–21; Kulcsige: Gal 5:16 „Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek.”

Íme, egyértelműen előttünk áll az egész hét témája: az óember levetkezésének feszültsége. Mintha egy izzadtságtól és mocsoktól ránk tapadt ruhát kéne lecibálnunk magunkról. Fárasztó és fájdalmas eltávolítani. Micsoda fellélegzés megszabadulni belőle!