2020. január 20., hétfő

DÉLELŐTT | 
Csak egy lehet urad

Igehely: Mt 6:19-24; Kulcsige: 6:24 „Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.”

A mammonnal minden nap szembe találkozik az ember. Az arám nyelvből ránk maradt kifejezés gazdagságot, ugyanakkor megbízhatót és szilárdat is jelent. Amikor a biztonságos megélhetést jelentő gazdagság lesz úrrá az életemben, már nem lehetek az Isten szolgája. Ő féltőn szerető Isten, nem osztozik senkivel és semmivel az életemben: vagy-vagy! Ezt mi nagyon jól értjük, mert Bibliát olvasó emberek vagyunk. A gondunk az, hogy nem merjük határozottan meghúzni a kettő közötti határvonalat. Szorgos nép vagyunk, és hála Istennek, szépen gyarapodtunk az elmúlt években. Vajon gyűjtöttünk-e legalább annyit az Isten csűreibe is? Fáradoztunk-e azon, hogy megtérő emberekkel töltsük meg az Ő országát?

Akinek szolgálunk, az köti le időnket, terveinket, anyagi és szellemi értékeinket. Ki hát az úr a háznál? Kérd meg Istent, hogy szabadítson fel az anyagiasság minden megkötözöttségéből, mutassa meg, hogy ma hogyan szolgálhatod Őt, és mit tehetsz Urad örömére!

Kovács Barna

DÉLUTÁN | 

A szelíd szó hatalma

Igehely: Péld 25:15 „Türelemmel a fejedelmet is rá lehet beszélni, és a szelíd szó a csökönyösséget is megtöri.”

Szavainknak ereje van. Azzal, amit megfogalmazunk, és ahogyan elmondjuk azt, különböző reakciókat váltunk ki. A kemény beszéd legtöbbször kemény ellenállást vált ki. Miért érünk el többet a szelíd beszéddel, mint a kemény felszólítással?

A szelíd beszéd a) alázatos szívből jön. Ha szavaink mögött lenézés, gőg, büszkeség van, inkább csökönyösséget vált ki, mint elfogadást. Eötvös Józseftől származik a következő mondás: „Csak addig vagyunk szigorúak mások iránt, míg magunkat nem ismerjük”. b) együttérző. Minden embernek van egy kisugárzása, ami a szavainak vagy súlyt ad, vagy hiteltelenné teszi. Szavainkat néha imádságaink könnyeiben kellene megáztatni, mielőtt megszólalnánk. c) Istenre irányít. Mi nem tudunk olyat mondani, ami a szívet jó irányba változtatná, csak, amit a Lélek ihlet. Amint Isten Igéje iránt tekintélyt és bizalmat ébresztettünk, nyert ügyünk van.

A szelíd beszédet gyakorolnunk kell. Néha mi is megkeményedünk, és szükségünk van valakire, aki a helyes útra segítsen. Ilyen helyzetekre a Teremtő használati utasítása: Csak szelíden!

Kovács Barna

 Napi áhítat

Igehely: 1Sám 25:23–33; Igehely: 1Sám 25:28 „Bocsásd meg azért szolgálód hibáját, mert a te házadat, uram, bizonyosan maradandóvá teszi az Úr, hiszen az Úr harcait harcolod, uram, és nincs benned semmi rossz, mióta élsz.”

A ránk következő héten több alkalommal is ószövetségi csatákról, háborúkról fogunk olvasni. Ezekből nem csupán történeti információkat, nem is haditechnikai ismereteket kapunk, hanem a lelki éle-tünkhöz és lelki harcainkhoz tanácsokat, alapelveket. Abban, ahogy Isten az ószövetségi hősökhöz szólt, amit azok tettek, és ahogyan reagáltak az Isten akaratára, mi magunk is az Úr szavát hallhatjuk meg. Így Dávid története Nábállal és Abigaillal számunkra is tanulságos.