2019. szeptember 6., péntek

DÉLELŐTT | 
Jézus szolgálata a szentekért

Igehely: Róm 8:31-37; Kulcsige: 8:34 „Ki ítélne kárhozatra? Hiszen Krisztus Jézus az, aki meghalt, sőt feltámadt, aki Isten jobbján van, és esedezik is értünk.”

Jézus így intette Pétert és a többi tanítványt a támadás óráiban: „Simon, Simon, íme, a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát, de én könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited: azért, ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait” (Lk 22:31-32). Amikor Sátán rostál bennünket, Jézus értünk imádkozik. Krisztus szeretete olyan kincs, amitől meg akar fosztani lelkünk ellensége. Azért támad, mert el akar választani ettől a szeretettől. Az apostol a 35. versben a sátán hét eszközét is felsorolja. Ezekkel az ördög nemcsak fájdalmat akar okozni, hanem Krisztus közösségétől akar megfosztani. Tapasztalod támadásait? Belső érzelmi feszültségeid vannak, önvád gyötör? Vagy külső tényezők szorításában élsz? Anyagi gondjaid nyomasztanak? Zaklat, fenyeget valaki vagy valami?

„Ki kárhoztat?” Jézus Krisztus, aki az Isten jobbján van, nem vádol, hanem esedezik értünk. Ő a segítőd, mit se félj! Hited valld meg az apostol szavaival: „mindezekkel szemben diadalmaskodok az által, aki szeret engem!”

Lásd ma reggel Jézust, aki azzal szolgál szentjei felé, hogy esedezik az Atyánál. „A mennybe’ fenn a trónusnál a Krisztus értem közbenjár…” Vajon mit mond az érdekedben?

Nagy István

DÉLUTÁN | 

Ha késne is, bízzál!

Igehely: 2Pt 3:3-9

Késni emberi tulajdonság. Isten is késne? A Biblia ezt sehol nem állítja, de ennek ellenkezőjét annál inkább. „Közel van igazságom, nincs már messze, szabadításom nem késik.” (Ézs 46:13) „Így szól az én Uram, az Úr: Nem késik tovább egyetlen igém sem, valóra válik az az ige, amelyet mondok.” (Ez 12:28) „Mert még egy igen-igen kevés idő, és aki eljövendő, eljön, és nem késik.” (Zsid 10:37) Krisztusvárásunk döntően meghatározza életmódunkat, majd örök jussunkat. A gonosz szolga, aki így szól szívében: „késik az én uram”, veri szolgatársait, együtt eszik és iszik a részegekkel. De amikor megjön a szolga ura, kettévágatja, és a képmutatók sorsára juttatja (Mt 24:45-51). Igénkben Péter apostol azt láttatja, hogy az utolsó napokban a csúfolódók és akik saját kívánságaik szerint élnek, már nem késésről beszélnek, hanem a várakozás értelmetlenségéről.

„A kijelentés meghatározott időre vonatkozik, hamarosan célhoz ér, és nem csal meg; ha késik is, várd türelemmel, mert biztosan bekövetkezik, nem marad el.” (Hab 2:3) Várakozásunknak van értelme és célja! Bízzál, mert nem késlekedik az ígéret Ura! Légy türelemmel, hisz a te Atyád is türelmes hozzád!

Nagy István

 Napi áhítat

Igehely: Zsid 12:4–11; Kulcsige: Zsid 12:11 „Az első pillanatban ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza azoknak, akik megedződtek általa.”

Jézus úgy mutatta be a mennyei Atyával megélt kapcsolatát, hogy az mindannyiunk számára elérhető és valóságos lehet. Úgy mutatta be az Örökkévaló szeretetét, mint egy törődő édesapa kedvességét. A zsidó férfiak számára az ötödik parancsolat megtartása magától értetődő, születésüktől beléjük nevelt cselekvés volt, aminek természetes része volt a szeretetből és féltésből fakadó fenyítés. Ezt a fenyítéket a legtöbben örömmel fogadták, mert elhitték, hogy ettől függ, hogy hosszú életet élhetnek-e békességben.