2019. október 29., kedd

DÉLELŐTT | 
Térj meg ahhoz, hogy tisztán láss!

Igehely: 2Kor 3:14-18; Kulcsige: 3:16 „De ha majd megtérnek az Úrhoz, elvétetik a lepel.”

Az Ótestamentum szerint lepel takarta Isten dicsőségét. A lepel ott lehet a te szíveden is, és ameddig ott van, hallod ugyan az igét, de nem érted. Hallod, hogy valaki azt mondja „Isten így vezetett...”, „ezt mondta az Úr”, vagy „...szeretem az Úr Jézust” stb. Hallasz Jézusról, de nem hallod őt, tudod, hogy van Isten, de nem találkoztál még vele, mert nincs szívbeli bizonyosságod.

„Ha majd megtérnek az Úrhoz, elvétetik a lepel.” Mikor Jézushoz térsz megszűnik az értetlenség, összeáll a kép, világos látást kapsz. Nem rejtőzködsz Isten elől, helyébe lép az iránta való nyíltság, bizalom, szabadság. Nem megkövesedünk, hanem átformálódunk. Akit Jézus Krisztus megváltott, azt a Szentlélek meg is szenteli, azaz átformálja az ő képére.

Jézus Krisztus az újszövetség közbenjárója. Halál helyett életet, értetlenség helyett világosságot, a bűnben való megkövesedés helyett valóságos, belülről való változást kínál neked.

A te szívedről lehullt már a lepel? Szemléled őt imában, igeolvasásban, böjtölésben? Miben változott az életed az utóbbi években? Milyen az a közösség, ahol a nép zöme halott lelkileg?

Székely Béla

DÉLUTÁN | 

Szövetségkötés és ünneplés

Igehely: 2Krón 15:8-19

Ászá szerette Istent. Olyan király volt, aki arra igyekezett, hogy tökéletesen az Úr útján járjon. Istent is érdekli a mi hitbeli állapotunk, sőt értékeli is. Igyekezzünk méltón élni az Úrhoz és járjunk az Ő tetszésére! Az Ige megvizsgál minket is, megmutatja mit kell lerombolni, helyreállítani, miből kell tisztulni, mit kell elrendezni és hogyan kell újból elvenni az Úr bocsánatát. Nem csak az a nagy kérdés, hogy hiszek-e, hanem az is, hogy a hitemből fakadnak-e az Úrnak tetsző cselekedetek?

A király látta az országban, de még a családjában is a bálványokat, és rendet rakott. Majd az egész nép együtt szövetségre lépett örömünneplésben, mert teljes szívvel keresték az Urat. A szövetségkötés a teljes szívvel való elköteleződésnek a külső bizonysága. Ma is ünnepeljük az Ő hűségét, kegyelmét, mert nem fáradt el megbocsátani. Visszafogad, megtisztít, megújít, és mi csak örömmel és hálával tudunk erre reagálni. Csak az tud örülni, ünnepelni, aki megtisztult, megújult, elkötelezte magát és az újszövetség részese.

Székely Béla

 Napi áhítat

Igehely: Gal 5:13–21; Kulcsige: Gal 5:16 „Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek.”

Íme, egyértelműen előttünk áll az egész hét témája: az óember levetkezésének feszültsége. Mintha egy izzadtságtól és mocsoktól ránk tapadt ruhát kéne lecibálnunk magunkról. Fárasztó és fájdalmas eltávolítani. Micsoda fellélegzés megszabadulni belőle!