2019. november 9., szombat

DÉLELŐTT | 
Földi gazdagsággal is gyűjthető kincs a mennyben

Igehely: 1Tim 6:17-21; Kulcsige: 6:19 „Gyűjtsenek maguknak jó alapot a jövendőre, hogy elnyerjék az igazi életet.”

Pál apostol nemcsak a gazdagokat fenyegető veszélyekre figyelmezteti Timóteust, hanem a gazdagok kötelességeire is emlékezteti. Itt nem azokról van szó, mint az 1Tim 6:9-11 versekben, akik meg akarnak gazdagodni, és akik nyereségre törekszenek, hanem azokról, akik már gazdagok. Ezek jó anyagi helyzetben voltak, amikor megtértek az élő Istenhez. Nem arra lettek felszólítva, hogy mondjanak le vagyonukról, odaadva azt egyszerre, teljesen a szegényeknek, hanem emlékeztetve lettek, hogy bánjanak felelősségteljesen földi javaikkal. A gyakorlatban ezt a következőképpen kell megtenniük: ,,A gazdagok tegyenek jót, legyenek gazdagok a jó cselekedetekben, adakozzanak szívesen, javaikat osszák meg másokkal, gyűjtsenek maguknak jó alapot a jövendőre” (1Tim 6:18-19). Ha tehát a gazdagok Isten akarata szerint járnak el, és az Ő dicsőségére sáfárkodnak, akkor semmit sem veszítenek el, hanem éppen ellenkezőleg, jó alapot gyűjtenek a jövőre, olyan kincset, amely végtelenül drágább, mint minden földi gazdagság.

Hogyan sáfárkodsz az anyagi javaiddal, amelyeket Istentől kaptál ajándékba?

Tóth Róbert

DÉLUTÁN | 

A tanítványság jutalma örök élet

Igehely: Mt 19:28-30

A tanítványok tanúi voltak a beszélgetésnek, amit az Úr Jézus a gazdag ifjúval folytatott. A beszélgetés után levonhatták a következtetést, hogy akik a gazdagságban bíznak, azoknak lehetetlen bemenni Isten országába. A tanítványok megdöbbentek, és feltették a kérdést: „Akkor ki üdvözülhet?” Jézus válasza: „Embereknél lehetetlen...”, vagyis emberi erényekkel nem lehet kiérdemelni az üdvösséget. De milyen jó, hogy Jézus tovább folytatta: ,,...de Istennél minden lehetséges.” Vagyis nem a törvény, de a kegyelem útján mégis elérhető az örök élet. Aki újjászületett és Jézus tanítványa lett, az örök életben részesül.

Péter további kérdéséből az csendül ki, hogy a gazdagságáról lemondani nem akaró ifjúval ellentétben ők otthagyták hajójukat, hálóikat vagy a vámszedő asztalt, és a Mester követésébe szegődtek. Ennek alapján talán mégis van reményük: „Mi lesz hát a jutalmunk?”– kérdezi (27.v.). A feddés helyett Jézus ígérete hangzik el (28-29.v.).

Az örök élet drága ajándékát ígéri Jézus mindazoknak, akik az Ő személyét első helyre teszik, és minden más emberi kapcsolatot, értéket a vele való közösségnek és szolgálatnak alárendelnek. Cselekedj te is így!

Tóth Róbert

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 13 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 103:13–18; Kulcsige: Zsolt 103:17 „De az Úr szeretete mindörökké az istenfélőkkel van, és igazsága még az unokáikkal is.”

A legkorábbi felmenőm, akiről tudok, 1721-ben települt be Magyarországra egy evangélikus közösséggel együtt, és a közösség vezetőjének, lelkipásztorának a lányát vette feleségül. Állítólag igehirdető és presbiter is volt, sőt a családunk elmúlt 300 évében, ami dokumentálva van, több hozzá hasonló istenfélő utódja lett neki. Előfordul nálunk nagycsaládi találkozókon, hogy velem együtt 6-7 lelkipásztor is jelen van.