2019. november 24., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Jöjjetek és pihenjetek meg

Igehely: Mk 6:30-34; Kulcsige: 6:31 „Ő pedig így szólt hozzájuk: Jöjjetek velem, csak ti magatok egy lakatlan helyre, és pihenjetek meg egy kissé! Mert olyan sokan mentek hozzá, hogy még enni sem volt idejük.”

Jézus egy oázisra mutat: pihenés a testnek és léleknek. A lelki szolgálattevőknek is szükségük van pihenésre. A Jézusért végzett szolgálat ideje alatt sok megterhelés és energiavesztés történik, amit pótolni kell. A szolgálattevő idegrendszere kimerül, és kell a feltöltődés; figyelme lankad, és újra kell összpontosítani; gondolatai és értelme leterhelődik, és szüksége van pihenésre és kikapcsolódásra; érzelmileg ingadozhat, és le kell nyugodnia; teste is kifáradhat, nincs ereje, kell a pihenés. A tanítványok beszámoltak a munka áldásairól, hogy még az ördögök is engedtek nekik. Jézus látta az önteltség veszélyét, a magabiztosság csapdáját, a dicsekedés ártalmas mérgét, és pihenni hívta őket. Ilyenkor az ember önmagába szállhat, elcsendesedhet, egyedül lehet az Úrral, hogy csak Rá gondoljon. Más fényben fogja látni a sikereket, a saját személyét is. Megalázkodik, Istenhez közeledik, hálás lesz és nem öntelt. Ez a shabbat lényege: félrevonulni és Istenre figyelni. De van más helyzet is: rossz élmények és kudarcok is érnek. Az előző versek arról számolnak be, hogy Bemerítő Jánost lefejezik, és tanítványai eltemetik őt. Lehet, hogy többen részt vettek János temetésén, tele voltak kérdésekkel, gyásszal és szomorúsággal. Jézus látta ezt, és pihenni hívta őket, hogy újragondolják munkamódszereiket, lássák újból a célt és az odavezető utat. Az Úr velük ment, és segítette őket ebben.

Hogyan történjen a pihenés? Nem muszáj sok pénzt áldozni érte, lehet egyszerűbben is pihenni. Félrevonulni egy parkba, egy közeli erdőbe, sétálni, kiszellőztetni gondolatainkat, énekelni, egy igéről elmélkedni. Áldás, ha hosszabb időt tölthetünk csendben, imádkozva, telefon és net nélkül. Az alvás is segíthet vagy a kikapcsolódás. Tanuljunk meg örülni mindennek: madárdalnak, egy szép tájnak. A pihenés alatt vissza lehet nézni és hálát adni, bűnbánatot tartani, de előre is kell nézni, imádkozni és tervezni, hogy amikor benne van az ember a munkában, akkor könnyebb legyen, Vele legyen.

Te hogyan szoktál kikapcsolódni? Tégy félre egy napot a hétből, és tervezd meg azt. Mit fogsz csinálni azon a napon?

Szűcs Sándor

Imaáhítat: 

Imádkozzunk megbocsátásra kész lelkületért! – Mk 11:25-26

Bibliaóra: 

A tisztaság leckéje – Mk 7:1-23 (1Pt 1:22-23)

DÉLUTÁN | 

Isten szolgái a gyülekezetben

Igehely: 1Tim 3:1-15

A gyülekezetben szükség van szolgálattevőkre. Isten rendeli, elhívja és felkészíti őket, de bennük is kell lennie vágynak és törekvésnek erre. A gyülekezeti élet nem piramishoz hasonlít, melynek tetején ül a pásztor és parancsol, hanem inkább testhez, ahol mindenkinek megvan a feladata és szolgálata.

A gyülekezet szolgálattevőinek „munkaköri leírása”. A püspök elnevezés héber eredetű és felügyelőt jelent. A presbiter vagy vén görög eredetű, és a felelősségről beszél. Ez a mai lelkipásztor feladatköre is, hogy felügyelje és felelősen képviselje a gyülekezetet. A diakónus nemcsak szociális munkás, hanem komoly szolgálattevő is. Igaz, elsősorban adminisztratív jelleggel, de voltak olyan diakónusok, akik evangélisták lettek (Fülöp), vagy igehirdetők (István). A nő-diakónus vagy diakonissza is fontos szereppel van a gyülekezetben, főleg az özvegyasszonyok felé szolgálva. A Biblia nem mondja meg konkrétan és részletesen a gyülekezet vezetésének módját, hanem lehetőséget ad, hogy a helyi szükségeket és adottságokat figyelembe véve alakítsuk a vezetés szolgálatát.

A szolgálattevők igei mércéje. Összpontosítsunk most öt területre: (1.) Lelki követelmények: szent és feddhetetlen, igéhez ragaszkodó, nem büszke, a nyájon nem uralkodik. (2.) Személyes jellemvonások: megfontolt, aki nem engedi magát berángatni különféle ötletekbe, irányzatokba vagy érzelmi csapdákba. Nem részeges, hanem józan, és erre bátorít másokat is. Tisztességes, aki nem ítél elhamarkodottan, hanem tiszteletben tart mindenkit. Nem pénzsóvár, van önuralma, nem durva, verekedő, hanem inkább megértő. (3.) Családi élete: Legyen házas, legyenek gyermekei (ha nincsenek, nem feltétlenül kerül ki a szolgálatból), akiket igyekezzen Istenhez vezetni, de mindenképpen tartsa őket engedelmességben. Legyen vendégszerető, kedves és segítőkész. (4.) Szociális terület: Legyen jó hírneve, megbízható. (5.) Szakmai hozzáértés: Képes legyen a tanításra, folyamatosan kell tanulnia, leveleket fogalmaznia. Általában a szolgálatokban otthonosan kell mozognia. Mindezekben pedig fejlődnie kell.

Te miben segíted Isten szolgáit? Törekszel ezeknek a jellemvonásoknak a kialakítására?

Szűcs Sándor

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 6 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.