2019. december 13., péntek

DÉLELŐTT | 
Még tart a kegyelmi idő

Igehely: Ézs 56:1-8; Kulcsige: 56:8 „Így szól az én Uram, az Úr, aki összegyűjti a szétszóródott Izráelt: Még gyűjtök azokhoz, akiket összegyűjtöttem!”

Csodálatos ígéreteket olvashattunk, melyekbe imában belekapaszkodhatunk ma reggel. De az ember felelőssége abban, hogy megtérése teljes és helyes legyen, továbbra is kulcsfontosságú. Ezt tettei, hogy tartózkodik a gonosztól és igazságot cselekszik, igazolják. A szombat maga volt a szövetség jelképe (2Móz 30: 13-17). Mi az Úr Jézusban már az új szövetség részesei lettünk, s ezért úgy fejezzük ki iránta való szeretetünket, hogy megtartjuk parancsolatait (Jn 14:15,21,23). Nyitva a lehetőség, a sérültek és utód nélküliek számára is. Nem kell elveszettnek érezd magad, és nem kell úgy gondold, hogy nincs jövőd. Az Úr az, aki örök nevet ajándékoz neked és aki elfogad.

Nyitva az Isten háza az idegenek számára is. Megvidámít az ő házának javaival és kedvesen fogadja áldozatunkat, imádatunkat, hiszen minden nép számára imádság háza az (7.v.).

Nyitva az Isten szíve is. Sok népet gyűjtött magának, de még a pásztor keresi az elveszett juhait. Hála, hogy meg is találja és betelik majd az üdvözülők száma. De még most is van hely ..., számodra is! Vagy, ha már megtalált a pásztor, akkor mi ugyanabban a munkában vagyunk, segítünk gyűjteni, amíg visszajön.

Kelemen J. Sándor

DÉLUTÁN | 

Hitben

Igehely: ApCsel 6:8-15

István hittel és Szentlélekkel teljes ember volt (5.v.). Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni (Zsid 11:6). De a hit összekapcsol az Úr Jézussal, akié minden hatalom mennyen és földön. Olyannyira, hogy a hit mértéke szerint (Róm 12:3) az Úr munkálkodni tud rajtunk keresztül. István diakónus is Isten kegyelmével és Szentlelkével felruházva sok csodát és jelet tett.

Hit által értjük meg az írásokat is (Zsid 11:3). Istvánnál is azt látjuk, hogy Szentlélekkel és bölcsességgel teljes volt, és ezért nem tudtak ellene mondani az ő vádlói. Aki hit által él, az nem e világból való, ezért gyűlöli őt a világ, mint ahogyan Krisztust is gyűlölte és keresztre feszítette. Istvánt is hasonlóképpen vádolták, mint Jézust. A hit valódisága a próbákban látszik meg. Milyen a hited? Ugye nem beszédben áll nálad az Isten országa csupán, hanem a hit megéléséhez kapott erőben (1Kor 4: 20). István arcán látszott a mennyei fény (15.v.), mert tovább látott a láthatóknál, ami emberfeletti erőt adott neki még a mártírhalálra is. Adj, Uram, nekem is ilyen hitet!

Kelemen J. Sándor

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
5 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 103:13–18; Kulcsige: Zsolt 103:17 „De az Úr szeretete mindörökké az istenfélőkkel van, és igazsága még az unokáikkal is.”

A legkorábbi felmenőm, akiről tudok, 1721-ben települt be Magyarországra egy evangélikus közösséggel együtt, és a közösség vezetőjének, lelkipásztorának a lányát vette feleségül. Állítólag igehirdető és presbiter is volt, sőt a családunk elmúlt 300 évében, ami dokumentálva van, több hozzá hasonló istenfélő utódja lett neki. Előfordul nálunk nagycsaládi találkozókon, hogy velem együtt 6-7 lelkipásztor is jelen van.