2019. augusztus 30., péntek

DÉLELŐTT | 
A szentek és a bűn

Igehely: Róm 7:7-13; Kulcsige: 7:8 „De a bűn, kihasználva a parancsolatot, mindenféle kívánságot szült bennem. Mert a törvény nélkül halott a bűn.”

Pál apostolnak egy fájdalmas gondolattal kellett foglalkoznia. A probléma ugyanis a következő: hogyan lehetséges, hogy valami, ami jó, igaz és szent – hiszen Isten törvényéről van szó –, nem termett jó gyümölcsöt, hanem éppen a bűnt mozdította elő? Az apostol válasza szerint azonban nem a törvény idegenített el bennünket tartósan Istentől, hanem az a hatalom fejtette ki hatását a törvényen keresztül, amelyet bűnként ismerünk.

Hogyan határozzuk meg a bűnt a Biblia fényében? Vannak, akik a bűnt a törvényszegés külső, látható eseteinek tekintik, és úgy vélik, hogy az embert csak kívülről fertőzi a bűn. Valójában a bűn benne rejlik óemberi természetünkben. Erre épít, ezt erősíti fel a Sátán a külső körülmények csábítása által.

Pál apostol a megtérése utáni lelki küzdelmét is leírta. Az igazi megtérés mindig arról a gondolkodásmódbeli változásról ismerhető fel, hogy a megtért ember immár gyönyörködik Isten törvényében, és meg akarja azt tartani, valamint megalkuvás nélkül gyűlöli a bűnt, és győzni akar felette.

Hogyan határozod meg a bűn fogalmát a Szentírás tanítása alapján? Hogyan ismerheted fel hívő életedben a Sátán kísértéseit és csapdáit?

Horváth Ferenc

DÉLUTÁN | 

Testvéri pártfogás

Igehely: Róm 16:1-2

Az ókorban az emberek egymással való érintkezése igen lassú, a közlekedés pedig nehézkes és veszélyes volt. Ebből kifolyólag az ajánlólevelek nagyon is szükségesek voltak, főleg ha valaki az ismerősei közül idegenbe utazott, ismeretlenek közé. Különösen érvényes volt ez a női utazókra.

Mai igénkből kiderül, hogy Pál apostol is írt ilyen leveleket. Ez alkalommal Fébét látta el ajánlólevéllel, aki alighanem azt a megbízatást kapta, hogy vigye el a római testvéreknek írt levelet. Valószínűsíthetjük, hogy más dolga is akadt a városban, és ezért kellett Rómába utaznia – talán üzleti vagy valamilyen peres ügyben.

Az apostol ajánlásából mindenképpen kiderül, hogy nem csak Fébének volt szüksége a római testvérek pártfogására, hanem ő maga is sokaknak a pártfogója volt, még Pál apostolnak is. Lehetséges, hogy Fébé jómódú asszony volt, aki nagy segítségére volt a gyülekezetnek és az apostolnak. Annak ellenére, hogy Fébéről igen kevés információ maradt fenn, szolgálata példaértékű számunkra is, ezért érdemes követnünk példáját.

Horváth Ferenc

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 12 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsid 12:4–11; Kulcsige: Zsid 12:11 „Az első pillanatban ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza azoknak, akik megedződtek általa.”

Jézus úgy mutatta be a mennyei Atyával megélt kapcsolatát, hogy az mindannyiunk számára elérhető és valóságos lehet. Úgy mutatta be az Örökkévaló szeretetét, mint egy törődő édesapa kedvességét. A zsidó férfiak számára az ötödik parancsolat megtartása magától értetődő, születésüktől beléjük nevelt cselekvés volt, aminek természetes része volt a szeretetből és féltésből fakadó fenyítés. Ezt a fenyítéket a legtöbben örömmel fogadták, mert elhitték, hogy ettől függ, hogy hosszú életet élhetnek-e békességben.