2018. november 21., szerda

DÉLELŐTT | 
Fiatalos örömök: a szerelem

Igehely: ÉnÉn 2:7-17; Kulcsige: ÉnÉn 2:9a „Mert olyan szerelmesem, mint a gazella, mint a fiatal szarvas.”

Isten különös ajándéka, amikor két fiatal szíve egymásra hangolódik, és szerelem gyúl lángra közöttük. Az Isten szerinti párkapcsolat egyike az élet nagy örömeinek, igazi erőforrás, és egy gyönyörű kaland. Más kapcsolatok viszont, vagy éppen a kapcsolatok megszakítása sérelmekhez, fájdalmakhoz és hosszú távú sebekhez vezetnek. A mai világ hatásai semmiképp sem teszik könnyűvé a fiatalnak a tájékozódást a kapcsolati kérdésekben. Sok fiatal éppen párválasztáskor keresi életében először önállóan Isten vezetését. Sokan küszködnek téves elképzelésekkel, helytelen motivációkkal és értékrendekkel, addig még nem tapasztalt nehézségekkel.

Ma ilyen értelemben fogunk a fiataljainkért imádkozni. Türelemért, hogy megvárják a megfelelő időt a barátkozásra. Józanságért, ahogy Isten akaratát keressék a párválasztásban. Bölcsességért, ahogy ismerkednek és közelednek egymáshoz. Bizalomért abban a tudatban, hogy Isten velük jár és elkíséri őket ezen az úton is. Nem utolsó sorban felszabadult örömért azoknak, akik Isten előtti békességben élik meg a szerelem áldását.

Bálint Dávid

DÉLUTÁN | 

A nyomorúság megtéréshez vezethet

Igehely: Hós 14:1-10

Jelen igeszakaszunk világosan beszél Istennek a bűnnel szemben való állásfoglalásáról. Ugyanakkor Ő nem az ítéletben, hanem a kegyelem gyakorlásában gyönyörködik, amit a hozzá visszatérő, megtérő emberrel szemben gyakorol. Szinte „szánkba rágja” mindazt, amit mondanunk kell ahhoz, hogy a helyreállás bekövetkezzen. Az 5. vers a Biblia egyik legszebb igeverse, ami bemutatja Isten nagyságát. Hívő életem egyik legnyomorúságosabb időszakában ez adott reményt a helyreállásra. Izráel népét a bálványimádás krónikus betegségéből Isten a fogság nyomorúsága által végérvényesen kigyógyította. Olykor nem is gondolnánk, milyen gyógyhatással bír a nyomor kemencéje. A gyógyszer, bár nagyon keserű tud lenni, gyógyító hatása igen biztos. A következő versek ígéretei reményteljessé teszik az Istenhez való visszatérést. Áldások özönére számíthat az, aki elfogadja tanácsát. Adjon az Úr felülről való bölcsességet mindezek megértésére. Isten útjai igazságosak. Járjunk igazakként rajta, hogy el ne essünk.

Kiss Zoltán

 Napi áhítat

Igehely: 1Kir 12:6–16; Kulcsige: 1Kir 12:8 „De ő nem fogadta meg a tanácsot, amelyet a vének adtak neki, hanem tanácskozott az ifjakkal is, akik vele együtt nőttek fel, és az ő idejében álltak szolgálatba.”

Isten választott népe sohasem alkotott egységes királyságot. Dávid és Salamon birodalma Júda, Jeruzsálem és Észak-Izráel királyságaiból állt, akik egy rövid időre közös királyt választottak. Dávid családjának dinasztikus öröklését csak Jeruzsálem és Júda ismerte el. Az északi törzsek a Dáviddal kötött szerződés (2Sám 5:3) alapján fenntartották maguknak a királyválasztás jogát. Dávid személye összekovácsolta a népet, Salamont inkább csak elfogadták, de Roboámnak már bizonyítania kellett, hogy népének jólétét és nem saját büszke vágyait fogja szolgálni.