2018. május 5., szombat

DÉLELŐTT | 
Céltudatos, szolgáló élet

Igehely: ApCsel 20:17-24; Kulcsige: ApCsel 20:24 „Ezért tehát, szeretteim, ahogyan mindenkor engedelmeskedtetek, nem csupán jelenlétemben, hanem sokkal inkább most, távollétemben is, félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségeteket.”

Pál már a damaszkuszi úton tudomásul vette, hogy azért jelent meg neki Jézus, hogy szolgájává tegye, és tanúbizonyságot tegyen arról, amit látott, és amit Isten még ki fog neki jelenteni (ApCsel 26:16). A rábízott munkát hűséges szolgaként végezte személyválogatás nélkül, bárki felé (21), és alázattal még a megpróbáltatások között is (19 v). A jövő nem túl bíztató, (23) mindezek ellenére egy nagyon szép vallomást tesz életfilozófiájáról. Nem az a fontos, mi történik vele, ha kell még az életét is odaadja. Viszont két fontos dolog, vagyis cél lebeg szeme előtt. Az egyik, hogy elvégezhesse futását. Aki fut, az halad a cél felé, aki megáll, feladja, az nem jut célba. Pál tudja, hogy lesznek nehézségek, de a harcot, a futást nem adja fel. (2Tim 4:7) A második cél: elvégezni, betölteni a Jézustól kapott szolgálatot, bizonyságot tenni Isten kegyelméről, bármikor és bárhol, ha Isten küld és nyitja a kapukat. Tudatosan haladsz a cél felé? Van olyan körülmény, ami eltántorít vagy megállít a futásban?

Szeghalmi Győző

DÉLUTÁN | 

Az Isten által kiértékelt áldozatok

Igehely: 1Móz 4:1-16

Olyan világban élünk, amely a látszatról szól. Az emberek többsége sokat ad arra, hogy mit látnak mások rajta, és ügyel, nehogy meglássák a valódi énjét. A hívő embert is kísérti az, hogy törekedjen a látszatra a gyülekezetben. Az ördög igyekszik elhitetni, hogy jobb az nekünk, ha többnek látszunk, mint akik vagyunk valójában.

Isten nem a látszat után értékeli életünket. Belelát a szívünkbe, gondolatainkba. Őt nem lehet kijátszani. Látja az indítékainkat is, amelyek ott húzódnak egy-egy cselekedet mögött. Lehet emberileg nagyon szép és nemes dolgot tenni rossz indítékból. Ábel őszinte volt és áldozatában igyekezett a legjobbat, a kövérjét adni Istennek. Mindezt hit által tette. Nem látszatra törekedett. Ezt Isten is látta. Kérjük Isten segítségét egy őszinte, tiszta, képmutatástól mentes életre!

Milyen veszélyeket hordoz egy megjátszott Krisztuskövető élet? Hogyan lehet megszabadulni a képmutatástól? Mi segíthet, hogy őszinte, Istennek odaszánt életet élhessünk? Mit fogsz tenni, hogy egyre inkább ilyen életet élhess?

Kelemen Szabolcs

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 34:1–11 Kulcsige: Zsolt 34:2 „Áldom az Urat mindenkor, állandóan őt dicséri szám.”

Sokszor úgy érezzük, megszégyenítenek bennünket Dávid zsoltárai. Egy másik szövetségben élt, istenismeretre is kevesebb lehetett, mint nekünk, mégis annyira túlcsordul belőle a hálaadás és az Isten dicsérete, hogy az mindenképp példa számunkra. Te mivel szoktál dicsekedni, kimondva vagy kimondatlanul? „Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj” (Lk 6:45b). Be kell látnunk, hogy annyi mindennel megtelik a szívünk, ami nem Isten dicsérete, legyen az akár aggódás, félelem vagy a kívánságaink betöltésére való igyekezet.